Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Președintele și premierul se contrazic pe tema deciziei CCR privind carantina. Iohannis spune că trebuie respectată, Orban îi indeamnă pe cetățeni sa o ignore

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 8 iulie 2020 Etichete: , , , ,

Președintele și premierul României au păreri diferite despre decizia CCR din 25 iunie prin care starea de carantină, izolarea şi internarea obligatorie au fost declarate neconstituționale. În timp ce Ludovic Orban îi îndeamnă pe cetățeni să nu respecte decizia Curții, Klaus Iohannis afirmă că deciziile CCR sunt obligatorii

„Deciziile CCR sunt obligatorii, precum și respectarea legilor și Constituției. Mai mult n-am ce comenta.(…)Aruncarea vinei dintr-o curte în alta nu ajută pe nimeni. Ceea ce se impune acum este accelerarea procedurilor parlamentare ca să avem o lege în vigoare. Nu și-au imaginat probabil parlamentarii în nicio sesiune că o să ajungem într-o situație atât de gravă. Legislația în vigoare pe care am găsit-o este slabă, așa a fost gândită. N-are rost să încercăm să căutăm cine a făcut-o slabă. Rolul nostru este să găsim soluții pentru a o face o legislație modernă, eficientă, aplicabilă și constituțională”, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis.

Cu doar câteva zile în urmă, mai exact sâmbătă, premierul Orban a criticat decizia Curții Constituționale și a îndemnat populația să nu țină cont de verdictul judecătorilor, ci de „regulile firești” de protecție.

„Prima consecință e că pacienții pot fi externați și nu pot fi opriți. A doua e că nu mai putem aplica măsura izolării la domiciliu. Curtea Constituțională a decis că o persoană cu COVID poate circule fără restricții. Astfel de măsuri sunt adoptate la nivel european. Măsurile existau în OUG 11. Cum nu existau? Păi noi avem o legelegea 55 care prevede starea de alertă. Curtea nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre. Imediat ce am văzut decizia am structurat o lege. Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile firești,” a declarat Ludovic Orban la Digi 24.

sursa foto: Inquam photos/ George Călin

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW