Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Președintele României participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Subiectele pe care le vor discuta liderii statelor europene

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 12 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Președintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles care va ave loc joi și vineri, potrivit Administrației Prezidențiale. Discuțiile vor avea ca teme bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, relațiile externe ale Uniunii Europene sau combaterea schimbărilor climatice.

„Subiectele aflate pe agenda de discuţii a reuniunii Consiliului European se referă, în principal, la viitorul buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, combaterea schimbărilor climatice, precum şi relaţiile externe ale Uniunii Europene”, a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

Potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis va participa de la ora 14.35, ora României, la Summitul Partidului Popular European, iar de la ora 16.00 va fi la reuniunea Consiliului European.

Vineri, președintele României va fi de la ora 11.00 la sesiunea de lucru a Euro Summit și de la ora 13.00 va participa la sesiunea de lucru a Consiliului European, conform agendei oficiale.

„În ceea ce priveşte bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, Preşedintele României va pleda pentru un buget ambiţios care să asigure realizarea cu succes a obiectivelor Uniunii pentru deceniul viitor. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine menţinerea unor alocări semnificative pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, două politici comunitare esenţiale datorită contribuţiei lor semnificative la sporirea investiţiilor europene şi continuarea procesului de convergenţă la nivel european”, arată comunicat de presă al Preşedinţiei.

Cu privire la combaterea fenomenelor climatice, Klaus Iohannis va pleda pentru continuarea eforturile la nivelul Uniunii pentru a sprijinii măsurile de tranziție către o neutralitate climatică.

„Referitor la combaterea schimbărilor climatice, Președintele României va pleda pentru continuarea eforturilor la nivelul Uniunii pentru definirea măsurilor menite a sprijini tranziția către o neutralitate climatică, în vederea adoptării Strategiei pe termen lung a Uniunii Europene privind schimbările climatice, în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris. Președintele Klaus Iohannis va susține că este esențial să existe o înțelegere comună asupra principiilor și condițiilor care să permită statelor membre să contribuie în mod echitabil la obiectivul Uniunii privind o economie circulară și neutră din punct de vedere al impactului asupra climei”, potrivit comunicatului de presă.

În ceea ce privește ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Klaus Iohannis va evidenția importanța încheierii unui parteneriat între cele două.

„Cu privire la procesul de retragere a Marii Britanii din UE, Președintele României va sublinia importanța încheierii unui parteneriat viitor ambițios între Uniunea Europeană și Regatul Unit, care să reflecte valorile și interesele comune. Președintele Klaus Iohannis va pleda, totodată, pentru menținerea unității la nivelul UE27, pentru a avea o voce unitară și coerentă în cadrul negocierilor privind relațiile viitoare. În condițiile în care Acordul de retragere reprezintă un pas necesar pentru consolidarea încrederii între cele două părți și o garanție pentru asigurarea unor relații cât mai strânse între Uniune și Marea Britanie după Brexit, Președintele României va evidenția importanța nu doar a ratificării Acordului de retragere de către ambele părți, ci și a implementării depline a acestuia”, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW