Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Președintele PSD, despre măsurile sociale și economice pregătite de Guvern: Este prima dată când se vine cu soluții preventive

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 aprilie 2022

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a declarat sâmbătă, 9 aprilie, cu două zile înainte ca Guvernul să anunțe măsurile sociale și economice pregătite în coaliție, că este pentru prima dată când Executivul vine cu soluții care previn anumite efecte ale crizelor generate de războiul din Ucraina și prețul gazelor.

Este prima dată când se vine cu măsuri preventive. Dacă am fi avut aceeași abordare și la energie, azi am fi fost mai optimiști”, a spus Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă susținută sâmbătă la Cheile Grădiștei.

Liderul PSD s-a abținut să ofere exemple de măsuri ce vor fi aprobate de Guvern, precizând că vor fi prezentate de liderii coaliției PNL-PSD-UDMR, luni, începând cu ora 18:00.

E un pachet, în jur de 17,2 miliarde (n.r. euro). Vreau să vă spun că de data aceasta, pe parte economică, sunt prinse măsuri și bugetate mai mult decât măsurile sociale. Dacă s-a găsit deschidere la comisarii europeni pentru măsurile sociale – aproape 17,2 miliarde prinse din fondurile UE din exercițiu financiar 2016-2020 – măsurile economice sunt preponderente în acest pachet”, a adăugat Ciolacu.

Totodată, președintele social-democrat a mai explicat că România nu va atinge pragul de creștere economică de 4%, prevăzut pentru anul 2022, ci, mai degrabă, creșterea economică se va situa în jurul procentelor 2,2-2,4%.

Un guvern vine cu măsuri să prevină anumite efecte ale crizei din energie sau ale războiului. Nu am vorbit despre o criză economică, devine iminentă când state mult mai dezvoltate, ca Germania, intră în recesiune(…)În funcție de cât de repede se implementează aceste măsuri, s-ar putea să depășim aceste previziuni economice pe care le fac de obicei organismele internaționale”, a precizat șeful social-democraților.

Măsurile propuse de PSD

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunțat, marți, 5 aprilie, măsurile economice propuse de social-democrați pentru combaterea creșterii prețurilor la alimente și carburanți.

Potrivit Gabrielei Firea, PSD propune vouchere în valoare de 50 de euro/2 luni, pentru cumpărarea de alimente de bază, pentru familiile vulnerabile și persoanele cu venituri mici.

Social-democrații au mai propus ca elevii care primesc burse sociale să aibă parte de un voucher acordat lunar, în perioada de școală, în valoare de 30 de euro.

Totodată, PSD își dorește dublarea cotei de hrană pentru bolnavii din spitale, de la 11 lei la 22 de lei. Social-democrații au mai propus și creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centre de plasament.

Valoarea tichetelor de masă acordate angajaților ar urma să crească de la 20 de lei la 30 de lei, dacă Guvernul va aproba măsurile propuse de PSD.

În plus, social-democrații vor să inițieze o schemă de ajutor de stat ce ar urma să fie acordată transportatorilor, în valoare de 50 de milioane de lei, pentru decontarea accizei la motorina achiziționată din țară.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW