Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Președintele Klaus Iohannis, vizite oficiale în Lituania și Letonia / Ce teme va aborda șeful statului la întâlnirile oficiale

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis va avea, între 23 și 25 noiembrie, o serie de vizite oficiale în Lituania și Letonia, unde va participa inclusiv la un simpozion internațional și la reuniunea șefilor de stat din cele două țări baltice, Polonia și România, a anunțat marți Administrația Prezidențială.

Pe 23 noiembrie, Klaus Iohannis se va afla în Letonia, la Riga, unde va avea consultări politice cu președintele leton Egils Levits, dar și întreveeri cu prim-ministrul Krišjānis Kariņš, și cu președintele Parlamentului leton, Edvards Smiltēns.

Ulterior, pe 24 noiembrie, președintele va avea consultări politice cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, și o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen, la Vilnius.

Pe agenda convorbirilor Președintelui României cu omologii leton și lituanian, precum și cu ceilalți înalți oficiali, se vor afla consolidarea relațiilor bilaterale, inclusiv a cooperării economice și sectoriale, agenda europeană și internațională”, arată Administrația Prezidențială.

Printre temele discutate de Klaus Iohannis cu oficialii țărilor baltice se mai numără întărirea Flancului Estic al NATO „pentru asigurarea securității Europei, inclusiv prin participarea României la misiunea de poliție aeriană întărită în țările baltice, începând cu 2023”.

Totodată, vor mai exista discuții pe tema creșterii eforturilor de asistență pentru Ucraina și refugiații ucraineni, măsurilor de susținere a exporturilor de cereale ucrainene și pe tema soluțiilor de diversificare a aprovizionării cu gaze, în contextul crizei energetice, cu accent și pe situația din Republica Moldova.

Pe 25 noiembrie, președintele va participa la simpozionul The Idea of Europe, organizat la Kaunas de Universitatea Vytautas Magnus.

Ulterior, Iohannis li se va alătura președinților Lituaniei, Letoniei și Poloniei la un summit dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susținerii Ucrainei și Republicii Moldova și „respectiv promovării memoriei europene, cu accent pe combaterea dezinformării și a tentativelor de rescriere a istoriei”.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW