Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Preşedintele Klaus Iohannis, vizită oficială în Ungaria, miercuri / Este prima vizită a unui preşedinte român la Budapesta în ultimii 14 ani

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 10 octombrie 2023

Președintele Klaus Iohannis va efectua miercuri, 11 octombrie, o vizită oficială în Ungaria, la invitația Președintelui Katalin Novák, a anunțat Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă.  Este prima vizită a unui preşedinte român la Budapesta în ultimii 14 ani. 

Agenda vizitei include discuții privind stadiul relației de Parteneriat Strategic și perspectivele de dezvoltare a acestuia, situația actuală la nivel regional, european și global, în contextul războiului din Ucraina

„Președintele Klaus Iohannis va arăta, la Budapesta, că Parteneriatul Strategic dintre cele două țări reprezintă un instrument fundamental, care a vizat structurarea cooperării bilaterale pe baze noi, moderne, pragmatice și de respect reciproc, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari, indiferent de etnie. Cadrul oferit de acesta a condus, timp de peste 20 de ani, la rezultate importante în plan economic, prin creșterea și diversificarea schimburilor comerciale”, se arată în comunicatul de presă citat.

Cei doi șefi de stat vor analiza implicațiile conflictului din Ucraina asupra securității, energiei și aprovizionării, cu accent pe sprijinul pentru țările grav afectate, inclusiv Republica Moldova.

„Cei doi Președinți vor analiza situația actuală la nivel regional, european și global, prin prisma războiului ilegal și neprovocat, declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cu accent pe implicațiile securitare, energetice, alimentare și privind lanțurile de distribuție. În acest context, vor fi abordate  și măsurile de sprijin pentru cei mai afectați parteneri din regiune, în special Republica Moldova”, a mai transmis Administrația Prezidențială.

În cadrul discuțiilor, se va pune accent și pe agenda europeană, cu focus pe prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deține în a doua parte a anului 2024.

În general, ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, acolo unde se poate vota intrarea României în Spațiul Schengen, este stabilită de președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW