Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


Președintele Klaus Iohannis va găzdui la București Summitul Formatului B9 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 iunie 2022

Președintele Klaus Iohannis va găzdui vineri, 10 iunie, la Palatul Cotroceni, Summitul Formatului București 9 (B9). Potrivit Administrației Prezidențiale, principalele subiecte abordate sunt legate de consecințele generate de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Evenimentul este organizat la invitația președintelui României și a președintelui Poloniei, Andrzej Duda, ca inițiatori ai acestui format, și se va desfășura cu prezența la București a celorlalți șefi de state din Formatul București, precum și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în calitate de invitat de onoare.

Reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 are o importanță deosebită, subliniază Cotroceniul, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală Federeației Ruse împotriva Ucrainei și a provocărilor comune cu care se confruntă statele de pe flancul estic.

Astfel, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 – 30 iunie, și va aborda, în mod prioritar, consecințele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și răspunsul Alianței la acestea.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată și unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

De asemenea, arată Cotroceniul, președintele României va evidenția faptul că cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid este reprezentat de noul concept strategic, care va defini liniile directoare ale Alianței cel puțin pentru următorul deceniu. În acest context, România vizează adoptarea unui concept strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare la adresa NATO și să consolideze Alianța pe toate palierele, pentru a face față tuturor provocărilor prezente și viitoare.

Formatul București 9 (B9) este o inițiativă lansată de Președintele României, Klaus Iohannis, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Primul Summit B9 a fost organizat la București, în noiembrie 2015.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW