Sunday, November 28, 2021
Jurnalism corect


Președintele Klaus Iohannis este așteptat să emită decretul pentru prelungirea stării de urgență

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Preşedintele Klaus Iohannis ar putea să emită, marți, decretul de prelungire a stării de urgenţă, pentru încă 30 de zile. Șeful statului a anunțat în urmă cu o săptămână că prelungirea stării de urgență reprezintă o necesitate pentru România.

„Sunt lucruri care se mişcă, însă, trăgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. La începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile. Acest lucru este necesar pentru a ţine epidemia sub control”, a spus Klaus Iohannis, în urmă cu o săptămână.

De asemenea, în şedinţa de Guvern de joi , premierul Ludovic Orban le-a solicitat miniştrilor să îi prezinte propunerile finale de măsuri aferente domeniului pe care îl coordonează în vederea înaintării acestora şefului statului pentru a fi introduse în noul decret prin care se va prelungi starea de urgenţă.

Marcel Ciolacu: Nu vom fi de acord să avem încă o lună pierdută

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a publicat o listă cu solicitări adresate Guvernului pentru ca social-democrații să voteze prelungirea stării de urgență. Printre acestea se numără creșterea alocărilor pentru proiectele de investiții și transparență în cheltuielile publice.

Ciolacu cere mai multă transparență în informările publice, decizii și achizițiile efectuate de Guvern pe perioada stării de urgență, plan de testare pentru COVID-19.

„Îi solicit președintelui Iohannis și Guvernului PNL ca prelungirea stării de urgență să fie însoțită obligatoriu de următoarele lucruri:

#Transparentizarea informării, deciziilor și achizițiilor efectuate de Guvern pe perioada stării de urgență;
Plan de acțiune pe termen scurt și mediu în domeniul sanitar pentru #testarea populației, o condiție obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă și reluarea activităților economice ;
Măsurile economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri, pentru protejarea #puterii de cumpărare a românilor, #păstrarea locurilor de muncă și #limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile și insuficiente, după cum se poate observa!);
Proiectele majore de #investiții pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgență pentru a reporni economia;
Măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgență în #agricultură pentru limitarea efectelor secetei și asigurarea necesarului de hrană pentru populație”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Victor Ponta pune condiții pentru ca ProRomânia să voteze prelungirea stării de urgență

Președintele ProRomânia, Victor Ponta, încearcă să profite de contextul politic complicat din această perioadă. Fostul prim-ministru a elaborat un set de 15 solicitări pe care Președintele și Guvernul ar trebui să le aprobe, în schimbul votului pozitiv al parlamentarilor ProRomânia pentru prelungirea stării de urgență.

Printre solicitările lui Ponta și ale partidului său se numără adoptarea unui pact național împotriva tăierii veniturilor, suspendarea exporturilor de bușteni, creșterea capacității de testare pentru COVID-19 și alte măsuri din sectorul sanitar.

Solicitările ProRomania:

1. Prelungirea Starii de Urgenta pana la data de 1 Mai ( cu posibilitate de prelungire daca este necesar) / Program de repornire a activitatii productive si de servicii incepand cu data de 1 Mai ( cu respectarea conditiilor de protectie sanitara) – cu exceptia localitatilor declarate “de pericol maxim”
2. clarificarea restrictiilor pentru a fi accesibile intregii populatii – redefinirea si limitarea situatiilor in care se aplica amenzi administrative pentru evitarea abuzurilor
3. Extinderea si pe teritoriul Romaniei a dreptului de transport pentru lucratorii sezonieri ( similar prevederilor Art.10 din Ordonanta Militara 7 care se aplica doar pentru “transportul lucratorilor sezonieri din Romania in alte state”)
4. Adoptarea pachetului economic si fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de blocaj ( turism, restaurante, agentii, hoteluri) /
5. schimbarea solicitarii Romaniei de sprijin financiar din partea UE ( suma de 3,3 miliarde este total insuficienta)
6. Adoptarea pachetului de stimulare fiscala si sprijin pentru Agricultura si Industria Alimentara / Programul National de combatere a efectelor secetei – solicitarea sprijinului financiar din partea UE
7. Implementarea Programului National de Testare pentru Covid 19 ( propus de Rafila – 26 de centre regionale, pregatire personal, resurse pentru zonele focar, testarea tuturor cetatenilor care intra in tara)
8. Revocarea suspendarii Legii Transparentei – publicarea online in timp real a tuturor contractelor incheiate de autoritatile publice prin exceptare de la prevederile legale privind achizitiile publice
9. Publicarea scenariilor de finalizare a Anului Scolar 2019 – 2020
10. Un Pact National asumat de Guvern privind excluderea masurilor de diminuare a salariilor si pensiilor / aplicarea incepand cu data de 1 Iunie ( la fel ca in anul 2015) a legii privind alocatiile pentru copii
11. Suspendarea pe perioada Starii de Urgenta a exportului de busteni si produse alimentare neprelucrate
12. Prezentarea publica cu termene asumate pana la 1 Mai a Planului de Achizitii de echipamente de protectie pentru personalul medical si pentru populatie / publicarea Programului de Achizitii si dotari a Sectiilor ATI de la Spitale / publicarea Programului de crestere a capacitatii de testare Covid 19 : publicarea donatiilor primite pentru Sistemul Medical din partea ONG urilor si persoanelor private
13. Programul National de protectie pentru bolnavii cronici
14. Programul National de Investitii in Infrastructura pentru iesirea din Criza
15. Redefinirea notiunii de “grupuri vulnerabile” in sensul clarificarii crirteriilor ( varsta, afectiuni medicale, prezenta in locuri cu grad ridicat de infectare) / asigurarea din Bugetul de Stat ( nu din cele locale) a venitului minim gatantat pentru toti cetatenii tarii – pachetul de sprijin pentru persoanele si familiile vulnerabile.

Primul decret pentru instituirea stării de urgenţă pentru 30 de zile a fost emis pe 16 martie. Astfel, valabilitatea acestui decret ar trebui să se încheie marți.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW