Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iranului, o nouă amenințare, în urma atacului asupra Israelului: „Forțele armate sunt pregătite”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 17 aprilie 2024 Etichete: , ,

Iranul și-a omagiat miercuri forțele armate cu parade cu ocazia Zilei Armatei Naționale, în contextul creșterii tensiunilor cu Israelul după ce Teheranul a lansat sâmbătă noaptea sute de rachete și drone asupra statului israelian, conform informațiilor furnizate de EFE și AFP. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a reiterat amenințarea că orice atac va fi întâmpinat cu un răspuns „ferm și sever”.

Defilările au avut loc în toată țara, în capitalele provinciale și la Teheran, la care au participat trupe terestre, drone de diverse tipuri, tancuri și rachete, printre care Fatah 360, Qader și Qader cu rază scurtă și medie de acțiune, conform relatărilor Agerpres. Prezent la defilarea militară tradițională desfășurată la o bază din periferia Teheranului, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a elogiat din nou atacul din săptămâna precedentă, când au fost lansate 300 de rachete și drone împotriva Israelului, considerat o reacție la bombardarea consulatului iranian din Damasc la 1 aprilie, fapt atribuit Israelului.

„Operaţiunea ‘Promisiune sinceră’ a spulberat imaginea de invincibilitate a Israelului şi a demonstrat că puterea sa este ca o pânză de păianjen”, a spus preşedintele iranian într-un discurs la Teheran, flancat de şefii forţelor armate iraniene.

În contextul unei eventuale reacții din partea Israelului, Raisi a subliniat că „pentru Statele Unite ale Americii, opțiunea militară nu este pe masă”, datorită „autorității forțelor armate ale noastre”. Președintele iranian a afirmat că atacul lansat sâmbătă asupra teritoriului israelian a fost „limitat” și că operațiunea ar fi putut fi mai extinsă.

„(Operaţiunea) ‘Promisiune sinceră’ a fost o acţiune limitată şi parţială. Dacă ar fi fost o acţiune la scară largă, aţi fi văzut că nu ar mai fi rămas nimic din regimul sionist (Israel)”, a declarat Raisi. „Această operaţiune a arătat că forţele noastre armate sunt pregătite”, a adăugat el într-un discurs adresat liderilor armatei regulate şi ai Corpului Gărzii Revoluţionare (IRGC), armata ideologică a Republicii Islamice.

De asemenea, președintele iranian și-a reafirmat avertismentele adresate Israelului: „Dacă regimul sionist comite cea mai mică agresiune pe pământul nostru, va primi un răspuns feroce și sever”. În discursul său, Raisi a criticat țările care „au încercat să-și normalizeze relațiile cu regimul sionist”.

„Acum sunt umiliți în fața propriului popor, ceea ce constituie un eșec strategic pentru regimul israelian”, a adăugat el, fără a menționa numele țărilor vizate. Acordurile Abraham, negociate de SUA și semnate în 2020, au permis Israelului să-și normalizeze relațiile cu Bahrainul, Emiratele Arabe Unite și Marocul, după ce statul israelian semnase acorduri de pace cu Egiptul și Iordania în 1979, respectiv 1994.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW