Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis și premierul Ciucă, mesaje de Ziua Independenței Republicii Moldova UPDATE

By Diochetanu Andreea , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 27 august 2022

UPDATE Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova.

„Calde felicitări dnei Președinte Maia Sandu și cetățenilor Republicii Moldova cu ocazia Zilei Independenței! România va continua să fie cel mai important susținător al Moldovei, cetățenilor săi și al integrării sale europene- singura opțiune către un viitor prosper & democratic!”, a transmis șeful statului.

Știrea inițială

Premierul Nicolae Ciucă a transmis sâmbătă, 27 august, un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova. „România a fost primul stat care a recunoscut independența, fiind în permanență alături de Republica Moldova în parcursul său de dezvoltare și apropiere de spațiul european”, a declarat șeful Guvernului.

Premierul a evocat faptul că Republica Moldova s-a confruntat cu „multiple provocări”, iar în aceste perioade România a fost alături de frații de peste Prut, de guvernele de la Chișinău, încercând să ajute la dezvoltarea instituțională, economică și la procesul de democratizare și integrare europeană, opțiunea fermă a unei majorități consistente a cetățenilor Republicii Moldova.

„Contextul regional actual, complicat de agresiunea rusă în Ucraina, aduce în atenție și provocări legate de reducerea dependenței energetice față de Rusia și gestionarea frontierelor și a fluxurilor de refugiați din Ucraina. Suntem pregătiți să oferim sprijin în produse energetice, pentru a putea trece cu bine această iarnă, ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, alocări directe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova.

România se numără, de altfel, alături de Germania și de Franța, între inițiatorii Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care vizează acordarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică”, a transmis, între altele, liderul PNL.

Ciucă adaugă că această aniversare este deosebită, mai ales în condițiile în care Republica Moldova a primit statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Anul acesta, cu sprijinul larg al României, independența Republicii Moldova are de sărbătorit o mare realizare a guvernului democrat și a președintelui pro-european: statutul de candidat pentru accederea în Uniunea Europeană. Am fost, suntem și vom fi alături de frații noștri de peste Prut cu expertiză și sprijin în materie de reforme, cooperare economică, proiecte de infrastructură și securitate cibernetică, așa cum ne-am angajat în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Suntem implicați activ, cu proiecte de reconstrucție și susținere a instituțiilor și valorilor democratice prin grantul de 100 milioane de euro nerambursabili pe care i-am oferit, din nou, pentru proiecte Republicii Moldova”, a mai precizat el.

Nu în ultimul rând, prim-ministrul a subliniat că țara noastră va continua să se poziționeze ferm pentru a sprijini pașii pe care îi are de parcurs Republica Moldova, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Comuniunea de limbă, istorie și cultură a cetățenilor noștri va fi întregită printr-un viitor comun în spațiul european al democrației și valorilor comune. La mulți ani, Republicii Moldova și cetățenilor săi! La mulți ani tuturor românilor basarabeni!”, conchide mesajul liberalului.

Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Independenței de stat, proclamată în urmă cu 31 de ani.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW