Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis l-a decorat pe Eduard Hellvig, după demisia de la SRI

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 3 iulie 2023 Etichete: , , , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, 3 iulie, decretul de conferire a Ordinului Național „Steaua României”, în grad de Comandor, pentru Eduard Hellvig, care și-a anunțat demisia din fruntea Serviciului Român de Informații.

Potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, Iohannis are numai cuvinte de laudă pentru activitatea desfășurată de Hellvig în cadrul SRI.

Pe perioada mandatului domnului Hellvig, s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI. Prin cele două proiecte principale, REGIO și CENTRIO, s-a modificat structural maniera în care Serviciul Român de Informații se raportează la operațiuni – mai profesionist, mai integrat și mai puțin birocratic.

Tot sub conducerea Directorului Eduard Hellvig s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități”, a transmis președintele Iohannis.

Reamintim, astăzi, 3 iulie, Eduard Hellvig și-a anunțat demisia de la conducerea SRI.  Puteți citi aici de ce a ales să se retragă de la conducerea acestei instituții. El a fost numit în această funcție în martie 2015, de către președintele Iohannis. Conform procedurii în vigoare, șeful SRI trebuie să primească avizul pozitiv al Parlamentului, apoi este numit în funcție prin decret prezidențial.

Până la numirea unui nou șef al SRI, conducerea acestei instituții va fi asigurată  de generalul Răzvan Ionescu. El ocupă funcția de prim-adjunct al șefului Serviciului din martie 2017. Răzvan Ionescu are 47 de ani, este de profesie fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București,potrivit informațiilor afișate pe site-ul SRI.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii