Tuesday, April 30, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis are un nou consilier pentru politică externă

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 5 februarie 2024

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea lui George-Gabriel Bologan în funcția de consilier prezidențial pentru politică externă, rămasă vacantă după demisia lui Bogdan Aurescu pentru a-și începe mandatul de judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU.

George-Gabriel Bologan a fost ambasador al României în Italia din 2016, iar din martie 2022 a fost ambasador al României în Spania, post de unde a fost rechemat în luna ianuarie de către președintele Klaus Iohannis.

„Ca ambasador în Italia, a organizat prima vizită de stat după 46 de ani în anul aniversării a unui veac de unitate națională (2018), consolidând relațiile bilaterale și creând o punte solidă între cele două țări. Ca ambasador în Spania, a promovat relațiile economice și comerciale dintre cele două țări, consolidând parteneriatele și facilitând schimbul de experiență în diverse domenii. A organizat prima ședință comună a celor două Guverne din istoria celor două țări, în cadrul căreia partea spaniolă a făcut anunțul deschiderii pentru semnare a unui Acord privind dubla cetățenie, lucru deosebit de important pentru conservarea aspectului identitar pentru românii care doreau și cetățenia spaniolă”, transmis Administrația Prezidențială.

Noul consilier pentru politică externă va avea cu siguranță multe de făcut. Aflat pe final de mandat, președintele Klaus Iohannis încearcă să recupereze deplasările externe ratate în perioada pandemiei de coronavirus. Anul trecut, șeful statului a efectuat turnee în Asia, America de Sud și Africa.

Vizite care par să nu-i fi servit foarte mult președintelui, nici măcar în materie de cunoaștere personală. Într-un discurs susținut luna trecută în fața ambasadorilor acreditați la București, Iohannis a pronunțat „kile”, cu referite la statul Chile, cel pe care l-a și vizitat în 2023.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW