Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis a promulgat Legile Educației

By news.ro , in Stirile zilei , at 4 iulie 2023

Preşedintele Klaus Iohannis  a declarat maţi, după ce a semnat, în prezenţa mai multor oficiali, decretele de promulgare a Legilor Educaţiei, că „România Educată”, proiectul său de suflet, devine acum realitate şi este un angajament îndeplinit. 

„Mă bucur să marcăm astăzi, împreună, un moment cu un impact major pentru dezvoltarea societăţii noastre în viitor. „România Educată”, proiectul meu de suflet şi o prioritate a mandatelor mele, devine acum realitate prin intrarea în vigoare a noilor legi ale educaţiei, care reglementează învăţământul preuniversitar şi pe cel superior. Proiectul «România Educată» este, iată, un angajament îndeplinit! Am reuşit, la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, să aducem laolaltă sute de experţi educaţionali, reprezentanţi ai autorităţilor, elevi, studenţi, cadre didactice, antreprenori şi parteneri internaţionali şi să elaborăm soluţii coerente pentru îmbunătăţirea învăţământului românesc. Mai mult, am reuşit ca, în pofida crizelor extrem de complicate din ultimii ani, să continuăm promovarea Proiectului şi să obţinem, în final, susţinerea politică necesară adoptării noii legislaţii”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a mai spus că „obiectivul ambiţios de a realiza o reformă cuprinzătoare a sistemului nostru de învăţământ a însemnat un proces extrem de complex, laborios şi de o anvergură fără precedent”.

„De astăzi însă, educaţia bazată pe valori ajunge, aşadar, în centrul interesului public. Cetăţenii cu principii corect conturate încă din şcoală, cu competenţe solide, cu spirit analitic reprezintă coloana vertebrală a unei societăţi prospere şi evoluate. Avansul rapid al tehnologiei şi o piaţă a muncii în continuă schimbare presupun adaptabilitate, creativitate şi gândire critică. Legile pe care le-am promulgat astăzi pun bazele unei Românii care este conectată la evoluţiile secolului al XXI-lea şi care beneficiază din plin de oportunităţile viitorului. Poate cel mai important aspect, cele două legi ale educaţiei au fost elaborate în urma unui exerciţiu puternic orientat spre construirea de consens. Fără discuţii aşezate, bazate pe argumente, rezultatul ar fi previzibil: cu prima ocazie, s-ar aduce amendamente, s-ar da prorogări şi, astfel, măsurile din legi nu ar mai fi puse în practică. Ne-am propus să evităm această capcană în privinţa «României Educate», pentru că această reformă nu este o simplă opţiune, ci un pas obligatoriu dacă vrem să construim o naţiune prosperă şi puternică”, a completat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a adăugat că aceste legi îşi propun să rezolve cerinţele sistemului de educaţie şi să încurajeze calitatea actului educaţional.

„Ce prevăd, concret, noile legi ale educaţiei şi de ce sunt ele aşa importante? În primul rând, îşi propun să rezolve carenţele actualului sistem de învăţământ, încurajând creşterea calităţii actului educaţional, acordarea de sprijin şi respect cadrelor didactice, sunt promovate investiţii, cu prioritizarea zonelor defavorizate, se pune accent pe siguranţa elevilor. Legea învăţământului preuniversitar include o serie de programe dedicate combaterii violenţei şcolare, asigurării accesului la hrană pentru elevii din medii dezavantajate, reducerii abandonului şcolar şi promovării sportului. Pachetul legislativ va transforma experienţa elevilor, care vor avea trasee educaţionale personalizate nevoilor proprii şi vor fi susţinuţi să înveţe în cel mai potrivit mod pentru ei, limitând astfel fenomenul analfabetismului funcţional. În ceea ce-i priveşte pe profesori, mai multe prevederi ale legii se adresează construirii unui nou model pentru cariera didactică, aceasta devenind o opţiune reală pentru tinerii absolvenţi. Performanţele şi dedicarea profesorilor vor fi recunoscute prin reduceri ale normei în cazuri bine fundamentate şi prime acordate în momentul pensionării”, a mai spus Iohannis.

„Cadrele didactice care aleg să predea în comunităţile dezavantajate vor beneficia de prime de instalare, dar şi de sprijin după începerea activităţii la clasă”, a continuat el.

„Toţi profesorii, indiferent de nivel, vor avea acces la formarea continuă. Există multe locuri în ţară unde este greu să atragem personal didactic suficient. De aceea, pentru acele zone unde avem nevoie de cadre didactice pregătite să predea mai multe discipline, se introduce licenţa didactică cu dublă specializare. A fost o vreme când formula aceasta a funcţionat foarte bine în sistemul educaţional românesc şi legile reiau tradiţia care s-a dovedit a fi valoroasă. Am evidenţiat doar câteva măsuri, dar lista schimbărilor din învăţământul preuniversitar este una lungă. De la noua admitere la liceu, la modificările aduse Bacalaureatului şi la diversitatea de programe de sprijin şi de consiliere, aceste transformări ne oferă şansa de a schimba în bine şcoala românească. Şi învăţământul universitar va beneficia de mai multe reforme-cheie. Cele mai importante vizează reducerea abandonului universitar, dar şi alinierea educaţiei universitare la standarde internaţionale. În mod crucial, se extinde educaţia duală la învăţământul superior şi se pun bazele unor consorţii integrate pentru învăţământ profesional în regim dual. Este o schimbare deosebit de importantă, în condiţiile în care progresul tehnologic va duce la creşterea cererii de absolvenţi înalt calificaţi pe piaţa muncii. Tot pentru a pregăti absolvenţii pentru o piaţă competitivă a muncii a fost introdus un program de sprijin pentru ştiinţele exacte, care le va permite studenţilor să acceseze resurse educaţionale de peste graniţă”, a mai explicat şeful stautului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW