Sunday, September 25, 2022
Jurnalism corect


Președintele interimar al Senatului, sesizare către CCR privind dosarul lui Tăriceanu în care este suspect de abuz în serviciu / Cazanciuc reclamă un posibil conflict între Parlament și Parchetul General

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic , at 30 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sesizarea lui Cazanciuc vine după ce fostul șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a devenit suspect de abuz în serviciu pentru tergiversarea procedurii de ridicare a imunității senatorului Cristian Marciu.

Punerea la dispoziție a unor documente întocmite în timpul derulării dezbaterilor parlamentare în care este analizată orice solicitare a unei autorități publice, reprezintă o formă de imixtiune și de încercare de control a activității și procedurilor parlamentare, în condițiile în care acestea se finalizează prin votul liber exprimat de senatori.

Prin urmărirea penală începută în anul 2019 a unui membru al Senatului, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică și-a arogat competența de a exercita un control judiciar asupra modului de derulare a unor proceduri parlamentare, realizate conform Regulamentului Senatului, de către președintele acestei Camere legislative, de Biroul permanent al Senatului, precum și de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări. Actele procedurale îndeplinite în conformitate cu prevederile regulamentelor parlamentare nu pot face obiectul controlului organelor Ministerului Public, acestea fiind modalități prin care Camerele Parlamentului își îndeplinesc rolul constituțional și își desfășoară lucrările în temeiul și potrivit propriei autonomii organizatorice și funcționale consacrate în art.64 alin.(1) din Constituție.

Efectuarea urmăririi penale față de Președintele Senatului, în funcție în anul 2017, pentru acte de procedură parlamentară, respectiv nesupunerea votului plenului Senatului a încetării de drept a unui mandat de senator validat în 2016, pentru care Agenția Națională Integritate a emis în 2012 un raport de evaluare privind incompatibilitatea acestuia cu exercitarea funcției de consilier județean în perioada 2008-2012, rămas definitiv în 2015, reprezintă un fapt fără precedent, o încălcare a regimului separației puterilor în stat.

În consecință, prin sesizarea formulată, am solicitat Curții Constituționale să constate și să soluționeze un conflict juridic de natură constituțională manifestat printr-o ingerință directă și neconstituțională a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului român și unică autoritate legiuitoare a țării”, arată comunicatul Senatului.

CCR a stabilit ca părțile să își poată exprima punctele de vedere până pe data de 12 iunie.

Fostul șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este suspect de abuz în serviciu într-un dosar în care anchetatorii cercetează cum și-a păstrat Cristian Marciu mandatul de senator, deși a fost declarat incompatibil.

Context

În luna ianuarie a anului 2020, Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub acuzare de procurorii de la Parchetul General, pentru abuz în serviciu.

Procurorii de la Parchetul General verifică situația senatorului Cristian Marciu, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă, din martie 2015, a instanței. Anchetatorii trebuie să stabilească de ce acesta și-a păstrat funcția din Parlament, în ciuda verdictului Înaltei Curți.

Potrivit legii, Marciu trebuia să-și piardă funcția de senator și oricare altă funcție publică pe care o deținea, pierzându-și și dreptul să mai ocupe un astfel de post vreme de 3 ani.

La doi ani după decizia Înaltei Curți, în martie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului, la vremea aceea condus de Călin Popescu-Tăriceanu, să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu, lucru care nu s-a întâmplat.

Tăriceanu a susținut că sesizarea ANI a fost trimisă Comisiei Juridice și că nu a venit un răspuns până și-a încheiat el mandatul.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW