Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Președintele Franței a propus înființarea unei noi instituții politice europene

By Matthew Garvey , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 mai 2022

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus, luni, 9 mai, înființarea unei noi instituții politice europene, ce ar urma să le permită statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Ucraina sau Marea Britanie, să adere la „valorile de bază ale Europei”, relatează Reuters și Politico

Președintele Macron a vorbit luni, 9 mai, la Strasbourg, despre cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, despre care a spus că va dura ani, chiar decenii, până când va fi concretizată.

Ucraina, prin intermediul luptei și al curajului de care a dat dovadă, este deja un membru al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre(…)Chiar dacă va primi mâine statutul de țară candidată, cu toții știm la perfecție că procesul de aderare va dura ani, chiar decenii”, a spus președintele Franței.

Președintele francez a menționat că Uniunea Europeană nu trebuie să își slăbească standardele în funcție de care acordă statutul de membru pentru a permite țărilor să adere mai repede, dar a sugerat crearea unei entități care ar funcționa în paralel cu instituțiile politice deja existente.

Instituția propusă de Macron – sub forma „Confederației Europeane”, după cum l-a citat pe predecesorul său, François Mitterrand – le-ar permite statelor europene să coopereze în domenii precum securitatea, energia, transporturile, investițiile, infrastructura și libera circulație.

Aderarea la această entitate nu ar afecta discuțiile legate de statutul de membru UE(…)Dar nici nu ar închide această oportunitate pentru statele care au părăsit UE”, a adăugat Macron, făcând referire și la Marea Britanie.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *