Thursday, September 23, 2021
Jurnalism corect


Președintele CSM acuză ANI că a efectuat verificarea averii sale cu o „celeritate neobișnuită”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 1 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Președintele CSM acuză ANI că a efectuat procedura preliminară de verificare a averii sale cu o „celeritate neobișnuită”, menționând că finalizarea cercetărilor este în avantajul său. Lia Savonea susține că intenția de modificare a legii ANI a aparținut comisiei nr.1 a CSM, menționând că anterior au fost consultate instanțele și parchetele.

Reacția CSM vine după ce mainnews.ro a anunțat ca ANI verifică averea Liei Savonea și a prezentat propunerea de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate.

Anterior publicării materialului jurnalistic, redacția mainnews.ro a contactat-o pe Lia Savonea pentru a îi solicita punctul de vedere. Președintele CSM a cerut detalii printr-un sms, însă după ce jurnaliștii i-au adresat întrebările referitoare la proiectul de modificare a legii ANI și la verificarea averii sale, Lia Savonea nu a mai răspuns.

În comunicatul de presă transmis drept reacție, președintele CSM susține că propunerile de modificare a legii de funcționare a ANI au fost decise în ședința Comisiei nr. 1 a CSM. Surse judiciare susțin că cei care fac parte din comisie nu au acces la propunerile transmise Senatului, nefiind încărcate electronic la fișa lucrării.

Redăm comunicatul integral transmis de președintele CSM

„Președintele Consiliului Superior al Magistraturii reține că în cursul zilei de 1 octombrie 2019 au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass-media, afirmații grave, false și inexacte, privind întocmirea unor propuneri legislative de către președintele CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, precum și informații din cadrul unei proceduri confidențiale conform dispozițiilor legale în vigoare.

În privinţa propunerii de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, menţionăm faptul că începând cu data de 9 mai 2019, CSM a iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 03 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1 – comună “Legislație și cooperare interinstituțională”, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor.

Prin urmare, afirmaţia din mass-media potrivit căreia propunerile de modificare legislativă au aparţinut preşedintelui CSM şi au urmărit eludarea unei proceduri de evaluare derulată de ANI este complet falsă.

Pentru corecta infrormare a opiniei publice, sunt necesare următoarele precizări:

La data de 26 august 2019, președintelui Consiliului Superior al Magistraturii i-a fost adusă la cunoștință declanșarea de către ANI a procedurilor specifice activității de evaluare ca urmare a unei sesizări transmise de o „persoană fizică”.

Lucrarea apare ca fiind înregistrată la ANI la data de 12 august 2019, aşadar mult după închiderea lucrării vizând propunerile de modificare legislativă, respectiv 3 iulie 2019.

Procedura de verificare preliminară, expres prevăzută de lege, a fost derulată de ANI cu o celeritate neobişnuită dacă avem în vedere multitudinea activităţilor (înregistrarea şi repartizarea lucrării, procedura de evaluare, întocmirea şi comunicarea informării) derulate în numai 8 zile, într-o perioadă tradiţional afectată concediilor de odihnă.

Fără a interfera în activitatea ce se desfăşoară în cadrul acestei proceduri a cărei finalizare cât mai grabnică este în interesul preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, elementele factuale mai sus relevate, dublate de transmiterea cu încălcarea legii a informaţiei vizând „cercetarea averii” către mass-media justifică suspiciunea existenţei unor acţiuni de discreditare.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită pe această cale publicarea prezentului comunicat de către toate publicațiile de presă și persoanele implicate în propagarea știrilor false, inexacte și confidențiale cu privire la aspectele anterior redate, în vederea respectării adevărului faptic pentru corecta informare a cetățenilor”, a transmis Consiliul Superior al Magistraturii.

Agenția Națională de Integritate (ANI) face verificări privind averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea. Acțiunea vine după o sesizare formulată pe numele acesteia.

Ulterior, Lia Savonea a transmis Comisiei Juridice a Senatului o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și de completare a legii de funcționare a ANI.

Află mai multe detalii despre subiect aici.

sursa foto: Inquam Photos

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW