Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Președintele Consiliului Județean Harghita, apel public către ministrul Mediului: Demiterea prefectului Harghita, doar praf aruncat în ochii presei

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 17 noiembrie 2019 Etichete: ,

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita i-a lansat o invitație lui Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a discuta despre cazul ursului lăsat să agonizeze pe marginea șoselei, dar și despre măsurile care ar trebui luate la nivelul județului. 

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost invitat la „Workshopul regional al Platformei Europene privind coexistența omului și a carnivorelor mari”, care va avea loc în data de 19 noiembrie la sediul Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc”, conform CJ Hunedoara.

CJ Hunedoara transmite că acest caz nu este izolat și că viața cetățenilor care locuiesc în județele montane este pusă în pericol din cauza suprapopulării urșilor.

„În urma reacțiilor și articolelor apărute în presă în legătură cu cazul ursului lovit între localitățile Praid și Sovata la data de 16 noiembrie, eu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Harghita, doresc să precizez faptul că această situație nu poate fi tratată ca un caz individual.
În județul Harghita, precum și în județele Covasna, Mureș și în zonele învecinate acestora, în fiecare seară sau chiar în timpul zilei se poate întâmpla ca cineva să întâlnească cu un urs – sau chiar cu mai mulți urși – pe drumurile publice, în zonele publice sau chiar în curtea proprie, și să aibă loc un accident. Viața cetățenilor este în pericol în fiecare zi”, transmite CJ Hunedoara.

CJ Hunedoara menționează că această problemă este de ani buni pe masa ministerului.

Răspunsul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Ministerului Interne pentru o această situație este cautarea vinovatului într-un caz individual, deși problema asta complexă se află de mulți ani pe masa Ministerului Mediului. În ultimii ani am alertat de nenumerate ori Ministerul Mediului și am solicitat o intervenție rapidă și eficientă, dar alertele și solicitările noastre au rămas fără răspuns, fără interes real, fără măsuri concrete din partea Ministerului. Între timp s-a schimbat Guvernul, s-a schimbat Ministrul Mediului și ne aflăm în aceeași situție ca și în anii precedenți: Ministrul dă vina pe localnicii și nu ia în considerare de problema reală din regiunea noastră”, se mai menționează în apelul CJ Hunedoara.

Conform CJ Harghita, demiterea prefectului nu reprezintă o soluție și este „doar praf aruncat în ochii presei”.

„Demiterea din funcție a Prefectului Județului Harghita nu rezolvă situația. Faptul că guvernul a decis demiterea acestuia este praf în ochii presei, noi avem nevoie de măsuri concrete din partea Ministerului”, se mai arată în mesajul transmis.

Autoritățile din Harghita au aruncat vina una pe cealaltă în cazul ursului lovit de mașină care a agonizat jumătate de zi pe marginea unei șosele din Harghita. În timp ce Consiliului Județean reclamă că nu s-a putut interveni pentru că nu aveau dreptul și aveau nevoie de un aviz al ministerului, autoritățile de la București spun fix contrariul.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW