Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Președintele Consiliului Concurenței, detalii despre investigația legată de creșterea dobânzilor

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a dat detalii miercuri, 2 noiembrie, despre investigația pornită de instituție în legătură cu modul în care a fost crescut indicele în funcție de care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei (ROBOR).

O creștere a dobânzilor în piață e normală, e mecanismul cu care luptăm împotriva creșterii prețurilor. Nu investigăm creșterea dobânzilor în sine, vrem să verificăm dacă nu cumva nu există și înțelegeri între unii actori de pe piață, care să facă această creștere mai mare decât e normală”, a spus Bogdan Chirițoiu, într-o declarație de presă susținută miercuri.

Președintele Consiliului Concurenței a menționat că, în cazul în care băncile vor fi găsite vinovate, vor fi aplicate sancțiuni, după ce vor avea posibilitatea să se apere în fața posibilelor acuzații.

Investigațiile noastră durează, în medie, doi ani. E o investigație complicată, nu mă aștept să fie finalizată mai repede(…)Ne uităm la cifre, dar pe parcursul investigației ne vom consulta cu autoritatea de reglementare (n.r. BNR), ei au cea mai bună expertiză pe sectorul bancar, ne vom consulta cu ei”, a adăugat Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a menționat că investigația a fost lansată în urma unei autosesizări.

Informația legată de investigația Consiliului Concurenței a fost lansată în spațiul public în ziua precedentă.

Băncile vizate ar fi Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România, relata News.ro.

Indicele ROBOR este cel în funcție de care sunt calculate costurile creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. În luna octombrie, indicele a crescut la 8,21%, față de 3,02% cât era la începutul anului.

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, spunea, în luna august, că băncile „au cam sărit calul” cu indicele ROBOR.

Sursă foto: Inquam photos / Octav Ganea

Comentarii