Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Președintele Comisiei Europene cere României să grăbească procesul de numire a unui comisar european

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 10 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, joi seară, că nominalizările pentru funcția de comisar european pentru Ungaria, România și Franța sunt încă deschise.

„În prezent suntem într-un proces parlamentar democratic și transparent. Am propus 26 de candidați, dintre care 23 au fost acceptați acum. Trei candidați nu au obținut sprijin majoritar din mai multe motive. Prin urmare, nominalizările pentru Ungaria, România și Franța sunt încă deschise”, a transmis Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene a spus că s-a întâlnit joi după-amiază cu forțele politice din Parlamentul European pentru a discuta situația actuală.

„În această după-amiază m-am întâlnit cu președinții grupurilor PPE, S&D și Renew Europe în Parlamentul European pentru a discuta situația. De asemenea m-am întâlnit și cu președintele Parlamentului European”, a anunțat aceasta.

Ursula von der Leyen a mai precizat că următorii cinci ani vor fi decisivi pentru Europa, fiindcă va trebui să facă față unor probleme precum Brexit, probleme comerciale și conflicte.

„De asemenea, trebuie să facem față provocărilor majore, cum ar fi schimbările climatice, digitalizarea și migrației”, a mai menționat aceasta.

Președinta-aleasă a Comisiei Europene le-a transmis celor trei țări care nu au încă un comisar european să grăbească procesul numirii.

„ Acum este necesar, împreună cu Parlamentul, să grăbim procesul pentru ca Europa să poată acționa rapid. În același timp, toți cei implicați în proces au nevoie de suficient timp pentru a aborda cu atenție următorii pași. Acesta trebuie să fie un obiectiv comun”, a conchis președintele C.E.

Adina Vălean, posibil comisar european

Klaus Iohannis a declarat, imediat după votul pentru moțiunea de cenzură din Parlament că o prioritate a viitorului Guvern va fi numirea viitorului comisar  din partea României.

Surse politice citate de digi24.ro susțin că favorită pentru această funcție ar fi Adina Vălean, europarlamentar PNL.

La începutul săptămânii, surse politice de la Bruxelles precizau că și a doua propunere venită din partea Vioricăi Dăncilă pentru postul de comisar european, Dan Nica, a fost respinsă de Ursula von der Leyen, aceasta sugerând că nu poate accepta o nominalizare venită din partea unui Guvern aflat în prag de moțiune de cenzură.

Adina Vălean, eurodeputat din partea PNL, este preşedinte al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a Parlamentului European (PE). În legislatura precedentă, Vălean, care este europarlamentar din 2007, a fost președinte al Comisiei de mediu (ENVI).

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW