Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Președintele Comisiei Europene a promis Ucrainei că procesul de aderare la UE va fi accelerat. Rolul chestionarului înmânat președintelui Zelenskiy

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 aprilie 2022

Procesul de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană va fi accelerat, a anunțat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în timpul vizitei în Kiev, relatează The Guardian. Oficialul UE i-a înmânat președintelui Volodymyr Zelenskiy un chestionar, ce reprezintă punctul de plecare al deciziei de a oferi Ucrainei statutul de țară candidată la UE.

Nu va dura ani până ne vom forma o opinie (n.r. în legătură cu aderarea Ucrainei la UE), ci mai degrabă săptămâni”, i-a spus von der Leyen președintelui Ucrainei, vineri seară, în timpul unei conferințe de presă comună.

Președintele Zelenskiy a transmis, la rândul lui, că în maximum o săptămână va transmite chestionarul completat.

Federația Rusă va intra într-un regres economic, financiar și tehnologic, în timp ce Ucraina se îndreaptă către un viitor european, asta observ”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Un oficial ucrainean însărcinat cu aderarea la UE, Olha Stefanishyna, a declarat că Ucraina ar putea primi statutul de țară candidată la UE la summitul liderilor UE din iunie.

Procesul de aderare al Ucrainei la UE

Comisia Europeană este așteptată să își dea avizul asupra cererii Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, lansată în primele zile ale invaziei Federației Ruse în țara vecină.

În acest sens, avizul va fi decis în baza răspunsurilor Ucrainei din chestionarul înmânat de Ursula von der Leyen președintelui Zelenskiy.

În cazul în care avizul Comisiei Europene este favorabil, Consiliul European va decide, doar cu votul unanim al statelor membre, acordarea statutului de țară candidată.

Ulterior, pe baza unei recomandări făcute de Comisie, Consiliul decide, în unanimitate, dacă deschide sau nu negocierile în cele peste 30 de capitole de politici.

Dacă negocierile pe capitole au fost încheiate, va fi redactat un tratat de aderare între statele membre ale UE și țara candidată.

Tratatul de aderare se poate semna numai după aprobarea Parlamentului European și după obținerea acordului unanim al Consiliului. Acesta este apoi supus ratificării de către toate statele contractante, în conformitate cu propriile cerințe constituționale (și anume, ratificare în parlament sau referendum)”, potrivit instituțiilor europene.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/presedintele-comisiei-europene-a-promis-ucrainei-ca-procesul-de-aderare-la-ue-va-fi-accelerat-rolul-chestionarului-inmanat-presedintelui-zelenskiy/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW