Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Președintele CNCD explică amenda dată președintelui: Exprimarea „a da Ardealul ungurilor” echivalează cu „ungurii vor să ne fure Ardealul”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 mai 2020 Etichete: , ,

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, declară că președintele Klaus Iohannis a fost amendat pentru o exprimare care a fost construită în vremea comunismului naționalist al lui Nicolae Ceaușescu.

Totodată, Asztalos Csaba spune că expresia „dau Ardealul ungurilor” face parte din arsenalul exprimărilor „ungurii fură Ardealul”, „ungurii iau Ardealul”.

„Eu regret această reacție. Nu intru într-o polemică cu domnul președinte pentru că îl respect. Noi ne-am pronunțat pe o singură speță. Instanța se va pronunța. Noi avem o rată de menținere a hotărârilor noastre în instanță între 85% și 90%. Este dreptul administrației prezidențiale și al domnului președinte să reacționeze așa. Dar afectează imaginea și subminează autoritatea unei astfel de instituții, mai ales că aceste vorbe vin de la persoana care îndeplinește cea mai înaltă autoritate în stat. Dar, încă o dată, opinia publică o să vadă că în motivarea pe care noi am dat-o nu există niciun element politic. Președintele, indiferent cine ar fi, în obligațiile sale constituționale de a apăra integritatea teritorială și suveranitatea statului român, are dreptul și obligația să întreprindă orice măsuri, dar să evite încălcarea demnității umane a unor cetățeni care aparțin unei minorități naționale sau alta. Pe de altă parte, a folosi o exprimare „dau Ardealul ungurilor” face parte din arsenalul exprimărilor „ungurii fură Ardealul”, „ungurii iau Ardealul”. Este de notorietate că aceste exprimări au fost construite cu zeci de ani în urmă, în special în vremea comunismului naționalist. Iar după anii 1990 aceste exprimări, aceste clișee lingvistice au fost și sunt prezente. În mod automat trezesc teamă în rândul majoritarilor și prezintă minoritatea ca fiind o potențială sursă de pericol la adresa securității statului român,” a declarat președintele CNCD la RFI.

Președintele Klaus Iohannis a fost amendat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)  cu suma de 5.000 de lei pentru declarațiile privind autonomia „Ținutului Secuiesc” și Ardealul dat ungurilor, constatând că acestea constituie discriminare și încalcă dreptul la demnitate de apartenență etică/națională.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis va contesta în instanță decizia CNCD de a amenda declarațiile privind autonomia „Ținutului Secuiesc”

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW