Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Președintele CJ Călărași, trimis în judecată de DNA. Vasile Iliuță este acuzat că ar fi încercat șantajarea procurorului de caz

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 februarie 2021

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. Social-democratul este acuzat și că ar fi încercat șantajarea procurorului de caz pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată.

Potrivit DNA, Vasile Iliuță ar fi refuzat să aprobe plata salariilor pentru 10 angajați din cadrul Consiliului Județean Călărași, în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri prin care aceștia fuseseră concediați. Totodată, acesta ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care nu fuseseră inserate perioadele lucrate de cei 10 angajați

Prin aceste demersuri, Vasile Iliuță ar fi fost creat un prejudiciu angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata salariilor. 

Comunicatul transmis de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

ILIUȚĂ VASILE, la data faptelor și în prezent președinte al Consiliului Județean Călărași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– abuz în serviciu,
– fals intelectual în formă continuată,
– șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

1. În perioada martie – iulie 2019, inculpatul Iliuță Vasile în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului Județean Călărași.
Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau.

În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus.
Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale.

2. La data de 20 decembrie 2019, inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/presedintele-cj-calarasi-trimis-in-judecata-de-dna-vasile-iliuta-este-acuzat-ca-ar-fi-incercat-santajarea-procurorului-de-caz/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW