Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Preşedintele Bulgariei convoacă alegeri parlamentare anticipate în aceeași zi cu alegerile europene

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 aprilie 2024 Etichete: , ,

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a desemnat un guvern interimar condus de prim-ministrul Dimităr Glavcev și a stabilit data de 9 iunie pentru alegeri anticipate, potrivit informațiilor furnizate de Reuters. Alegerea noului parlament bulgar va avea loc în aceeași zi cu votul pentru membrii bulgari din Parlamentul European.

„Trebuie să fim un garant al stabilităţii, nu putem permite ca ţara noastră să fie implicată într-o criză constituţională, să fie ostatică a ambiţiilor şi dorinţelor de partid”, a declarat premierul interimar Glavcev în timpul ceremoniei de învestire.

La vârsta de 60 de ani, Glavcev a deținut anterior funcția de șef al Camerei de Audit. Bulgaria, considerată cel mai sărac membru al UE și unul dintre cele mai corupte state ale sale, a fost afectată de instabilitate politică încă de la protestele anti-corupție din 2020.

Până la alegerile din aprilie 2023, țara a fost condusă de o serie de guverne interimare, numite de către Radev în lipsa unei coaliții stabile alesă. La începutul acestei luni, ministrul de externe Mariya Gabriel nu a reușit să formeze un guvern după demisia premierului Nikolai Denkov, din partea PP, la 5 martie, așa cum era stipulat în acordul de rotație guvernamentală.

Denkov a demisionat pentru a permite GERB să conducă guvernul timp de nouă luni, așa cum s-a convenit după alegerile de anul trecut. De asemenea, el a refuzat invitația lui Radev de a încerca să formeze un guvern.

La alegerile din aprilie anul trecut, GERB s-a clasat pe primul loc, obţinând 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri. Blocul condus de PP a obţinut 64 de locuri. Conform Constituţiei, parlamentul bulgar nu trebuie să se dizolve înainte de alegerile anticipate.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW