Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


Preşedintele ANAP a anunţat înfiinţarea a trei unităţi centralizate pentru achiziţii publice la nivel local

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 24 octombrie 2022 Etichete: , ,

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Iuliana Feclistov, a anunţat înfiinţarea a trei unităţi centralizate pentru achiziţii publice la nivel local – CJ Harghita, CJ Sibiu şi Primăria Timişoara – precizând că până în prezent acestea au lansat şase proceduri de achiziţie centralizată pentru bunuri şi servicii, fiind semnate, totodată, şi două acorduri cadru cu o valoare estimată de 30 de milioane de lei. Feclistov a mai transmis că prin PNRR România va mai înfiinţa alte patru unităţi centralizate la nivel regional.

Iuliana Feclistov a vorbit, luni, despre înfiinţarea şi operaţionalizarea unor unităţi de achiziţii publice centralizate la nivel local.

În 2015, în momentul semnării strategiei naţionale, măsura înfiinţării unor astfel de organisme părea un proiect ambiţios, un obiectiv mult prea ambiţios pentru România, dar iată că prin accesarea de fonduri eurpepene şi cu sprjin din partea Băncii Europene de Investiţii, am reuşit astăzi să îndeplinim această măsură şi să reuşim avem înfinţate trei unităţi centralizate pentru achiziţii publice la nivel local”, a explicat Iuliana Feclistov.

Ea a declarat că au fost lansate deja şase proceduri de achiziţie centralizată.

Pentru cele trei unităţi centralizate (UCA) existente, respectiv Consiliul Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Sibiu şi Primăria Timişoara au fost deja lansate şase proceduri de achiziţie centralizată, achiziţii de bunuri şi servicii, dintre care pentru două deja au fost semnat acordurile-cadru, acorduri cadru cu o valoare estimată la 30 de milioane de lei.

Aceste două acorduri cadru au în jur de peste 20 de beneficiari fiecare. În perioada imediat următoare urmează să se semneze alte două acorduri cadru şi acestea având bineînţeles peste 20 de beneficiari. Prin PNRR urmează ca statul român să înfiinţeze alte patru unităţi centralizate la nivel regional, având ca ţintă ca în 2025 statul român să aibă şapte unităţi centralizate operaţionale, nu doar înfiinţate, adică acestea să achiziţioneze şi să ofere bunuri şi servicii în mod centralizat beneficiarilor acestora”, a transmis preşedintele ANAP.

Iuliana Feclistov s-a referit şi la câteva beneficii ale achiziţiilor centralizate.

Cred că beneficiile pe care le oferă achiziţiile centralizate la nivel local sunt extrem de importante şi pot oferi soluţii eficiente pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm la nivel naţional în acest domeniu al achiziţilor publice. Împreună cu experţii BEI am făcut un adevărat tur de forţă şi în ultimele două luni am organizat la nivel regional 15 conferinţe care au avut scop diseminarea şi conştientizarea autorităţilor locale în ceea ce priveşte avantajele achiziţiilor centralizate.

Când vorbesc de beneficii importante mă gândesc că prin folosirea UCA autorităţile reduc costurile. Cu cât cantitatea achiziţionată este mai mare, cu atât puterea de negociere este una ridicată. (…) Un alt beneficiu este că vom reuşi ca în timp să avem documentaţii standardizate pentru că nevoile mai ales când vorbim de servicii şi de produse cu caracter de regularitate sunt întotdeauna aceleaşi, dar vom reuşi să ne creăm achizitori profesionalizaţi pe domenii”, a mai declarat Iuliana Feclistov.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, luni, cu acelaşi prilej, că prin acest sistem de achiziţii publice s-a putut dovedi nu doar că preţul poate fi mai bun, ci şi calitatea.

La Consiliul Judeţean Harghita avem o echipă foarte întărită şi ambiţioasă care a încercat şi a reuşuit să implenteze acest nou mod de a colobra şi de susţine şcoli, primării, subunităţi . Am avut beneficiari 21 de unităţi şi au reuşit să finalizăm două achiziţii publice. Prin acest demers am reuşit să dovedim că preţul poate să fie mai bun, dar şi calitatea. Acesta este cel mai important lucru când avem specialişti, avem o metodologie şi o documentaţie bine pusă la punct circarii ne ocolesc şi avem timp să ne ocupăm cu treburi serioase”, a afirmat preşedintele CJ Harghita.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW