Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Preşedintele AEP: Aleşii locali care vor să candideze din partea altui partid, o pot face cu până la 45 de zile de la data alegerilor

By news.ro , in Stirile zilei , at 8 martie 2024 Etichete: , , ,

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Toni Greblă, a explicat că aleşii locali care vor dori să candideze din partea altui partid, la alegerile din 9 iunie, o vor putea face cu până 45 de zile înaintea scrutinului.

„De la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, să zicem de mâine, cel care vrea să candideze, consilier, primar, preşedinte de consiliul judeţean, în numele altui partid decât cel cu care a câştigat alegerile în 2020, este liber să o facă. Are la dispoziţie 25 – 35 de zile, până înainte cu 45 de zile de la data alegerilor. Deci, are această posibilitate să îşi depună candidatura în numele altui partid. El nu pierde mandatul pe care îşi exercită atribuţiile în prezent. Până la data constituirii noului Consiliu, respectiv depunerii jurământului de primar, preşedinte de consiliu judeţean, el nu poate să îşi mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie”, a declarat Toni Greblă, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului.

Greblă a mai explicat că a fost dată posibilitatea, în ordonanţa de urgenţă care comasează alegerilor europarlamentare cu cele locale din 9 iunie, aleşilor locali să migreze de la un partid la altul, fără a îşi pierde mandatul, deoarece „este vorba de un decalaj în iunie, atunci când se desfăşoară alegerile şi probabil începutul lunii octombrie, atunci când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv judeţene, iar consilierii validaţi, odată constituit Consiliul, să depună jurământul”.

„Din această cauză s-a optat, este o decizie care a fost asumată în Guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze în alegeri, altfel s-ar fi putu înţelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care l-a desemnat acum patru ani de zile”, a mai explicat el.

Executivul a adoptat vineri ordonanţa de urgenţă de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie şi un articol prevede că persoanele care deţin un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile din 9 iunie, fără să le înceteze mandatul pe care deja în deţin.

foto: Facebook

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW