Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


Presa din Italia, despre scandalul cu soții Șoșoacă: Jurnaliștii au fost sechestrați, bătuți și percheziționați

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 decembrie 2021

UPDATE Poliția Capitalei a confirmat că reprezentanții Ambasadei Italiei la București au fost prezenți la audierile jurnaliștilor italieni.

Toate aspectele, așa cum sunt formulate în actele procesual penale, au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, structura competentă material.

Reprezentanții Ambasadei Republicii Italia în România au fost prezenți la demararea activităților de cercetare și au sprijinit demersurile legale prin asigurarea translatorului care a participat la activități, așa cum este prevăzut în materia legislației penale”, se arată în comunicatul Poliției Capitalei.

UPDATE Sindicatul jurnaliștilor italieni (FNSI) a transmis că România trebuie să își ceară scuze pentru „atacul grav” la adresa corespondentei Rai Lucia Goracci și a colaboratorilor săi.

Dacă Bucureștiul este încă Europa, astfel de lucruri nu trebuie să se întâmple(…)Ne așteptăm ca Guvernul italian și Uniunea Europeană să ceară Guvernului român explicații cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, se arată într-un comunicat al FNSI.

Știrea inițială

Jurnaliștii italieni îi acuză pe senatorul Diana Șoșoacă și pe soțul ei că i-au „blocat în interiorul biroului, bătut și percheziționat” timp de 8 ore, menționând că a fost nevoie de intervenția Ambasadei Italiei de la București pentru a calma situația, relatează La Stampa.

Lucia Goracci, reporter TG1, și o echipă de filmare au încercat să îi ia senatorului Diana Șoșoacă un interviu legat de situația pandemiei de COVID-19 din România.

Jurnaliștii italieni susțin că, după ce senatorul a negat existența pandemiei, a închis ușa biroului și a chemat poliția. Ulterior, Șoșoacă le-a cerut polițiștilor să percheziționeze jurnaliștii străini și să șteargă imaginile înregistrate.

Mai mult, un alt articol din La Stampa, în care este prezentat un clip video din scandalul petrecut pe 10 decembrie în București, are titlul „Lucia Goracci, răpită cu echipajul Rai în România, după interviul cu senatorul Diana Iovanovici Șoșoacă”.

Lucia Goracci: Soțul senatorului m-a mușcat de mână

Reporterul Lucia Goracci, a cărei carieră a dus-o inclusiv pe front în Afganistan, susține că soțul Dianei Șoșoacă i-a smuls masca de protecție de pe față și a lovit-o în braț, după care a mușcat-o de mână, potrivit Antena3.

Când a început filmarea eu am rămas pe hol şi am văzut că soţul ei a adus în birou un sac negru în care a spus că se îngroapă persoanele decedate dezbrăcate, după care am văzut cum acesta l-a luat apoi în bucătărie. După acel moment doamna Şoşoacă a devenit nervoasă şi agresivă(…) În acel moment echipa de la RAI 1 s-a pregătit să plece. A ieșit în hol dar doamna Şoşoacă a apărut şi a închis uşa zicând că nu ieșim nicăieri”, a povestit reporterul italian.

Două dosare penale deschise de anchetatori

Soțul Dianei Șoșoacă, Dumitru-Silvestru, a fost plasat sub control judiciar, fiind acuzat de ultraj, după ce ar fi bruscat un polițist chemat de soția sa să intervină în scandalul cu jurnaliștii italieni.

„În momentul în care organele de poliție au ajuns la imobil, inculpatul a agresat unul dintre agenții de poliție, respectiv l-a împins, izbindu-l de perete, i-a pus o mână în gât, după care l-a tras de uniforma de poliție, cauzându-i suferințe fizice”, potrivit unui comunicat transmis luni de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Parchetul General urmează să preia un alt dosar penal deschis în urma altercației, în cadrul căruia familia Șoșoacă îi acuză pe jurnaliștii străini de violarea vieții private și violarea sediului profesional, în timp ce jurnaliștii Rai 1 acuză la rândul lor că au fost lipsiți de libertate și loviți, potrivit unor surse Main News.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW