Presa din Austria: Guvernul de la Viena ar putea renunța la veto privind Schengen
Un summit la care participă miniștrii de interne din Austria, România și Bulgaria va avea loc pe 22 noiembrie, la Budapesta, în urma căruia Guvernul austriac ar putea renunța la blocajul privind extinderea spațiului Schengen, scrie publicația austriacă Kleine Zeitung. Decizia oficială de aderare este posibilă la 12 decembrie, cu ocazia unui Consiliu JAI.
Controalele la frontierele aeriene și maritime au fost ridicate pentru Bulgaria și România, începând cu data de 31 martie, însă controalele la frontierele terestre au rămas în vigoare din cauza opoziției exprimată de Austria. Oficialii de la Viena au susținut în repetate rânduri că această decizie ar fi motivată de problema migrației necontrolate.
În spatele ușilor închise negocierile au continuat, iar o decizie favorabilă României și Bulgariei ar putea fi luată curând, relatează publicația austriacă Kleine Zeitung. Pe 22 noiembrie, la Budapesta, Ungaria, stat care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, ministrul de interne va avea o întâlnire extrem de importantă la care vor participa omologii săi din Austria, Gerhard Karner, și Bulgaria, Atanas Ilkov.
Trei scenarii pentru Schengen
Vineri, europarlamentarul PSD a avut o discuție cu comisarul European desemnat pentru afaceri interne, austriacul Magnus Brunner, în urma căreia a enunțat trei scenarii posibile în acest moment, dintre care doar două sunt favorabile:
1. Decizia rapidă. Până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, mai exact 1 decembrie, se adoptă la nivel tehnic o decizie privind intrarea completă a României în zona de liberă circulație.
2. Varianta moderată. Se așteaptă noua Comisie Europeană și se aprobă în marja Consiliului Justiție și Afaceri Interne, sau poate chiar în cadrul reuniunii ministeriale, o decizie în această privință.
3. Scenariul pe termen lung. Decizia este amânată din cauza situației politice din Bulgaria, a presiunii partidelor populiste din anumite state membre sau invocându-se apariția unor evenimente de securitate neprevăzute.
Ce înseamnă spațiul Schengen
Spaţiul Schengen de liberă circulaţie al Europei este una dintre cele mai mari realizări ale sale şi una dintre cele mai preţuite de cetăţenii UE. Ceea ce a început ca un proiect interguvernamental între cinci state membre în 1985 – Franţa, Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg – s-a extins treptat, de-a lungul a şapte etape de extindere, pentru a deveni ceea ce este astăzi cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume.
Beneficiile eliminării frontierelor interne rămân la fel de convingătoare şi astăzi ca şi în 1985, consideră Comisia Europeană.
Spaţiul Schengen este parte integrantă a cadrului juridic al UE. Conform tratatelor, toate statele membre ale UE trebuie să devină, atunci când sunt pregătite, membri cu drepturi depline ai spaţiului Schengen. Acesta este atât un drept, cât şi o obligaţie.
În prezent, spaţiul Schengen cuprinde 27 de state şi se întinde pe o suprafaţă de 4 milioane kilometri pătraţi, cu o populaţie de aproape 420 milioane de persoane.
Cu România şi Bulgaria, spaţiul Schengen va creşte la 4,5 milioane de kilometri pătraţi, cu o populaţie de 450 milioane de locuitori, menţionează comunicatul executivului european.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii