Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Preotul Visarion Alexa, plasat sub control judiciar

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 18 septembrie 2022 Etichete: , ,

Preotul Visarion Alexa, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală, reţinut după ce a fost acuzat de agresiune sexuală, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, ca urmare a deciziei luate sâmbătă, 18 septembrie, de Judecătoria Sectorului 6. Măsura poate fi contestată în termen de 48 de ore.

„În baza 227 alin. 1 Cod proc. penală şi art. art. 219 alin. (7) Cod proc. penală, respinge propunerea de arestare preventivă, formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti în dosarul de urmărire penală nr. 6204/P/2022. În baza art. 227 alin. 2 Cod proc. penală rap. la art. 202 alin. 4 lit. b Cod proc. penală cu referire la art. 211 Cod proc. penală dispune luarea faţă de inculpatul Alexa Visarion a măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, din data de 17.09.2022 până la data 15.11.2022, inclusiv”, se arată în decizia instanţei.

Pe timpul cât se află sub control judiciar preotul va avea următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;

c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.

Visarion Alexa nu are voie: să părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorilor, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată; să se apropie la o distanţă mai mică de 300 metri de victimă şi să comunice cu aceasta; să exercite profesia de preot.

Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală

Visarion Alexa (47 ani), cunoscut public după mai multe apariții tv, a fost reținut de poliție sâmbătă, 17 septembrie, și pus sub acuzare pentru de agresiune sexuală, după ce o femeie în vârstă de 37 ani a reclamat că ar fi fost abuzată după spovedanie.

Conform sursei citate, incidentul s-ar fi petrecut chiar în timpul spovedaniei. Până la finalizarea anchetei Biserica a luat decizia suspendării lui Visarion Alexa de la „slujirea preoțească”.

Într-un punct de vedere transmis presei, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu s-a declarat șocat, menționând faptul că nu are detalii despre ceea ce s-a întâmplat.

„În legătură cu Știrea referitoare la reținerea de către poliție a preotului Visarion Alexa din București in urma unor grave acuzații menționate deja in presă, vă pot spune mai întâi că vestea este una absolut șocantă. Personal nu cunosc niciun amănunt legat de acest caz aflat acum in sfera de cercetare a autorităților care îl anchetează”, a declarat Vasile Bănescu.

Arhiepiscopia Bucureștilor a anunțat declanșarea propriei anchete pentru stabilirea celor întâmplate.

„Vă pot spune doar ca Arhiepiscopia Bucureștilor va începe la rândul ei o anchetă independentă.
Dacă acuzațiile aduse preotului menționat vor fi confirmate de autoritățile judiciare, cazul său va fi judecat și de autoritățile bisericesti in cadrul ‘Consistoriului bisericesc’”, a transmis Vasile Bănescu.

Preotul neagă acuzațiile

Avocata lui Alexa Visarion, Mariana Mihai, a afirmat că a existat o relaţie de prietenie între preot şi femeia respectivă.

„Relaţia de duhovnic a fost dublată de o relaţie de prietenie, partea vătămată recunoaşte acest lucru. Dânsa comunica aproape non-stop, noaptea, ziua cu părintele şi în această relaţie, pe fondul acelei prietenii şi abordări personale, a intervenit şi acest eveniment, incident din aprilie 2022. Nu a existat o relaţie foarte profundă. A depus plângerea pe 20 iulie în ultima zi în care se putea formula plângere şi acesta este un lucru destul de discutabil”, a explicat apărătoarea preotului.

Mariana Mihai a mai precizat că a fost o discuţie între cei doi „nu neapărat o agresiune”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW