Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Preot, candidat al PNL la Primăria din Tg. Frumos, deși BOR interzice: Cei care aleg să candideze, vor trebui să renunțe la preoție

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 13 martie 2024

Liberalii ieșeni l-au desemnat pe părintele Neculai Zugravu drept candidat pentru funcția de primar al orașului Târgu Frumos. Acesta și-a oficializat candidatura ieri, în prezența conducerii județene a partidului, condusă de Alexandru Muraru și Costel Alexe.

Potrivit 7Est, în contextul alegerilor, Patriarhia Română a emis Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral, în care se precizează că preoții nu au voie să candideze și trebuie să aleagă.

Cei care optează să candideze vor trebui să renunțe la statutul de preoți.

Neculai Zugravu, în vârstă de 68 de ani, și-a înaintat cererea de pensionare la arhiepiscopie. Cu toate acestea, Arhiepiscopia Iașilor l-a avertizat că încalcă regulile și că va fi supus judecății, deoarece preoții nu-și pierd statutul de ierarhi și pot continua să slujească, fiind considerați membri ai Bisericii până la sfârșitul vieții. Prin urmare, ei rămân supuși acelorași reguli stabilite de Sinod și după ieșirea la pensie.

Hotărârea Sinodală din martie 2008 arată că arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis:

  • să facă politică partinică;
  • să fie membru(ă) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic;
  • să candideze la alegerile parlamentare sau locale;
  • să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare);
  • să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.

Prin hotărârea sinodală, Sfântul Sinod permite preoților și diaconilor să candideze în calitate de independenți pentru funcțiile de consilier local și consilier județean în România, sub anumite condiții specifice.

Preoţii şi diaconii nu pot candida la alegerile locale fără aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor, iar astfel de abateri vor fi judecate.

 

 

Foto: Facebook PNL Târgu Frumos

Comentarii