Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat norvegianului Jon Fosse

By news.ro , in Stirile zilei , at 5 octombrie 2023

Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit în 2023 scriitorului norvegian Jon Fosse pentru „piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”, a anunţat Comitetul Nobel.

Imensa sa operă scrisă în limba norvegiană Nynorsk şi care acoperă o varietate de genuri cuprinde o multitudine de piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri.

Deşi astăzi este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi din lume, el a devenit din ce în ce mai recunoscut şi pentru proza sa.

Site-urile de pariuri online îl dădeau pe norvegianul Jon Fosse, recent nominalizat la International Booker Prize, cu toate şansele să câştige.

Descoperirea europeană a lui Fosse ca dramaturg a venit odată cu producţia din 1999 la Paris a piesei sale Nokon kjem til å komme (1996; Cineva va veni, 2002), realizată de Claude Régy. Chiar şi în această piesă timpurie, cu temele sale de anticipare înfricoşătoare şi cu gelozia paralizantă, singularitatea lui Fosse este pe deplin evidentă. Prin reducerea radicală a limbajului şi a acţiunii dramatice, el exprimă cele mai puternice emoţii umane de anxietate şi neputinţă în cei mai simpli termeni cotidieni. Prin această abilitate de a evoca pierderea orientării omului şi modul în care aceasta, în mod paradoxal, poate oferi acces la o experienţă mai profundă, apropiată de divinitate, Fosse a ajuns să fie considerat un inovator major în teatrul contemporan, arată biografia publicată pe site-ul nobelprize.org.

Comentarii