Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Premierul Suediei: România îndeplinește condițiile pentru aderarea la Schengen

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 31 martie 2023 Etichete: , , , ,

Premierul României, Nicolae Ciucă, a fost primit de omologul său din Suedia, Ulf Kristersson, vineri, 31 martie. Cei doi oficiali  au abordat teme care țin de securitatea statelor, cu precădere în contextul războiului  Rusia-Ucraina.

Astfel, Nicolae Ciucă susține că zona Mării Negre trebuie permanent monitorizată, în contextul geopolitic actual. România este țara din regiunea Mării Negre care a promovat cel mai mult adoptarea unei strategii a SUA pentru regiunea Mării Negre, având în vedere și prezența maritimă NATO. Premierul României l-a asigurat pe Kristersson de sprijin pentru aderarea Suediei la NATO, menționând că este în beneficiul tuturor statelor membre să sporească securitatea.

La rândul său, premierul Suediei, Ulf Kristersson,  a precizat că statul  este pregătit să  susțină aderarea României la spaţiul Schengen, câtă vreme „ajunge la un acord cu statele care se opun”, așa cum este Austria. În acest sens, România va trebui să gasească soluții la probleme care țin de migrație, poluare, însă, concluzia Poliției suedeze este una favoabilă statului român:

Președinția suedeză a Uniunii Europene promovează un dialog constructiv între România, Bulgaria, Austria și Olanda pentru extinderea Schengen Poziția guvernului suedez este că România îndeplinește condițiile pentru aderarea la Schengen”, a declarat premierul Suediei, Ulf Kristersson.

Sprijin reciproc.  Schengen vs NATO

Suedia Finlanda și doresc  să adere la NATO împreună, chiar dacă Ungaria va menţine veto-ul față de candidatura suedeză, a subliniat premierul Suediei. Cele două state au aderat la NATO în urmă cu un an, însă, au fost blocate de Turcia.

Parlamentul turc a ratificat joi seară. 30 martie, în unanimitate aderarea Finlandei la NATO, la câteva zile după ce luni deputații ungari își dăduseră acceptul, potrivit AFP. Oficialii de la Budapesta susțin, însă, că Suedia ar trebui să arate mai multă deschidere diplomatică față de Ungaria.

Sursă foto: captură video

 

 

Comentarii