Premierul Nicolae Ciucă, la Conferința de la Paris: Dependențele strategice, precum cea de gazul rusesc, s-au dovedit a fi foarte dăunătoare
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit joi, 15 decembrie, la cea de-a șasea ediție a Conferinței de la Paris organizată de Forumul Economic Internațional al Americilor, ocazie cu care a transmis un mesaj în favoarea cooperării, însă a subliniat importanța eliminării depedenței de resursele naturale din Federația Rusă.
Conferința de la Paris este un format consacrat de dezbatere, organizat periodic de Forumul Economic International al Americilor, prin care se urmărește înțelegerea provocărilor economice internaționale și identificarea soluțiilor la provocările sociale și politice de actualitate. Ediția din acest an a Conferinței de la Paris, cu tema Tackling Growing Disruption, reunește actori internaționali pentru a dezbate teme relevante procesului de globalizare, precum și a determina rolul pe care l-ar putea juca Europa în acest context.
„Invazia ilegală, neprovocată și nejustificată a Ucrainei de către Rusia ne determină la o acțiune internațională consolidată și la aprofundarea cooperării europene și euro-atlantice. Răspunsul României, similar cu cel al partenerilor noștri cu viziune similară, rămâne ferm și clar. Nu doar în ceea ce privește sprijinirea directă a Ucrainei, ci și în ceea ce privește implementarea măsurilor restrictive decise cu scopul principal de a reduce la maximum sursele de finanțare ale mașinii de război a Federației Ruse.
România oferă: o platformă solidă de sprijin pentru refugiații ucraineni, un centru de asistență umanitară pentru Ucraina; cea mai eficientă poartă de acces pentru tranzitul cerealelor ucrainene către restul lumii, un refugiu sigur(safe haven) pentru afacerile ucrainene care pot și doresc să se mute temporar.
Facem toate acestea cu convingerea profundă că, ajutând Ucraina, ne protejăm valorile și cetățenii de barbarie.
Cu toate acestea, niciun guvern nu va putea acorda un sprijin consistent și pe termen lung fără a avea de partea sa mediul de afaceri și societatea civilă.
Vă invit pe toți să vă implicați în continuare cu sprijin financiar, proiecte, inițiative care să permită Ucrainei să câștige războiul”, a transmis Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: Dependențele strategice s-au dovedit a fi nocive
În același timp, șeful executivului a vorbim despre importanța cooperării și a dialogului pe plan internațional.
„Lecția învățată în ultimele luni este că dialogul, cooperarea și solidaritatea sunt esențiale nu numai pentru apărarea valorilor și a modului nostru de viață, ci și pentru consolidarea rezilienței noastre.
Vorbind de dialog, aș dori să insist asupra necesității de a evita căderea în capcana izolării egoiste.
Pandemia de Covid a devenit un fel de accelerator pentru atitudini care au pus semnul de egalitate între reziliență și revenirea la protecționism. Este o atitudine greșită!
Deși este necesar să schimbăm paradigma, trebuie în același timp, să menținem canale și fluxuri deschise între cei care împărtășesc aceleași valori.
Cel puțin în Europa, dependențele strategice precum cea de gazul rusesc s-au dovedit a fi foarte dăunătoare. Acum este timpul să ne regândim prioritățile, prin revigorarea legăturilor din sectoarele strategice cu parteneri similari. Pentru aceasta, dialogul este important, deoarece nu putem stabili parteneriate win-win fără negociere, compromis sau definirea unor obiective comune pe termen lung”, a menționat Nicolae Ciucă.
„Miza noastră principală este reducerea dependenței de gazul și petrolul rusesc”
Totodată, Nicolae Ciucă a arătat că implementarea Green Deal, planul Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon, va reduce dependența de combustibili fosili.
„Oglindind această experiență, putem vorbi acum despre Green Deal, propus de Uniunea Europeană. Este conceput ca un instrument care nu numai că răspunde provocărilor reprezentate de schimbările climatice, ci și ne ține departe de dependența nocivă de combustibilii fosili, pe termen mediu și lung. În acest moment, miza noastră principală este reducerea dependenței de gazul și petrolul rusesc”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Comentarii