Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu omologul sârb Ana Brnabić. Ce subiecte au abordat cei doi oficiali

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni, 28 noiembrie, la Palatul Victoria, cu omologul sârb, Ana Brnabić, ocazie cu care cei doi oficiali au discutat despre cooperarea economică dintre cele două țări vecine, aspecte legate de comunitatea românească din Serbia, procesul de aderare la UE al țării vecine și tensiunile pe axa Belgrad-Priștina.

Cei doi oficiali au abordat aspecte legate de necesitatea revigorării dialogului bilateral și a creșterii nivelului de ambiție în ceea ce privește cooperarea sectorială”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul a punctat că implementarea proiectelor în domeniul conectivității energetice și de transport au o „importanță deosebită”, amintind de interconectorul de gaz România-Serbia și conectarea autostrăzii Timișoara-Moravița cu drumul de mare viteză Belgrad-Vatin.

De asemenea, avansarea proiectelor de transport feroviar și fluvial rămân importante pentru contactele între cetățeni, dar generează și beneficii pentru economie”, a transmis Executivul.

Nicolae Ciucă i-a mulțumit Anei Brnabić pentru decizia autorităților sârbe de a ceda complexul „Luceafărul” din Vârșeț în proprietatea statului român, demers „ce va contribui la avansarea relației bilaterale și a colaborării sectoriale, reiterând interesul părții române pentru deschiderea de Institute Culturale între cele două țări”.

Totodată, premierul a transmis că România susține Serbia în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar a menționat importanța reformelor și consolidării capacității administrative.

Mai mult, Ciucă a salutat acordul încheiat între Belgrad și Priștina, ce a pus capăt, pentru moment, scandalului plăcuțelor de înmatriculare. Detalii, aici.

În acest context, flexibilitatea și capacitatea de compromis a părților sunt esențiale pentru climatul de stabilitate în regiune”, mai arată Guvernul.

Sursă foto: Guvernul României

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW