Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul, despre debirocratizarea mediului de afaceri: Poate duce la relansarea economică a României

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 23 mai 2022

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre sprijinirea mediului de afaceri din România prin digitalizarea și debirocratizarea procedurii de deschidere a unei afaceri în țara noastră, în cadrul prezentării Raportului final al proiectului „Comprehensive redesign of the licensing system in Romania”, care a avut loc luni, 23 mai. 

Reducerea presiunii administrative asupra companiilor poate accelera relansarea economică a României, arată datele Departamentului Economic al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Datele raportului prezentat astăzi sugerează că reformarea sistemului actual de proceduri pentru deschiderea unei afaceri în România și alinierea la exemplele de bune practici va duce practic la o creștere cu circa 4% a PIB per locuitor”, a declarat Nicolae Ciucă.

Mai mult, Ciucă a transmis că Guvernul va avea în vedere asigurarea dinamicii investițiilor și economiei, prin demersuri de tip debirocratizare și digitalizare, precum implementarea unui sistem integrat de proceduri, simplu și rapid, pe care să poată să îl folosească oricine dorește să investească în economia românească.

„Este modelul prin care putem să asigurăm adaptarea la toate aceste schimbări din mediul de afaceri european și internațional. Se discută foarte mult despre relocarea multor afaceri. Este un motiv în plus ca noi, astăzi, prin asigurarea acestor facilități lipsite de abundența birocratică, să îi determinăm să vadă în România o destinație atractivă pentru relocare”, a continuat liberalul.

Șeful Executivului a transmis că unele dintre recomandările OCDE se regăsesc și în agajamentele Guvernului din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„(…) adoptarea principiului cu o singură dată care permite firmelor să li se solicite să furnizeze același informații sau documente o singură dată;

implementarea regimului unic de licențiere industrială care va introduce aprobarea tacită pentru anumite tipuri de licențe în urma înregistrării electronice a acestora;

implementarea integrală a unui punct unic de contact electronic”, a enumerat premierul Ciucă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *