Tuesday, February 20, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ciucă, de Ziua Libertăţii Presei: Susţin jurnalismul independent şi siguranţa jurnaliştilor

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 3 mai 2022

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, de Ziua Mondială a Libertății Presei, că actualul context aduce în prim-plan rolul mass-media în corecta informare a publicului și pentru combaterea dezinformării. Totodată, el a menționat, între altele, că susţine jurnalismul independent şi siguranţa jurnaliştilor.

„Contextul în care marcăm Ziua Mondială a Libertății Presei aduce în prim-plan rolul mass-media în corecta informare a publicului și pentru combaterea dezinformării, în strânsă legătură cu transformările și provocările pe care le-au adus evoluțiile tehnologiei digitale și în sfera jurnalismului.

Libertatea și pluralismul mass-media înseamnă garantarea libertății de exprimare și a liberului acces la informație, drepturi fundamentale ale oricărui cetățean într-o democrație consolidată și un stat de drept funcțional. Respectarea libertății de exprimare, a dreptului la opinie și la informare implică responsabilitatea tuturor instituțiilor statului și un efort coerent și susținut pentru a proteja drepturile garantate prin Constituția României.

Am convingerea că nu există democrație fără libertatea presei, iar dreptul jurnaliștilor de a-și face meseria trebuie să rămână intangibil. Împreună cu întreaga echipă guvernamentală susțin total libertatea presei, dreptul la opinie și la informarea corectă a cetățenilor, poziție pe care am exprimat-o, de fiecare dată, prompt și tranșant. În egală măsură, condamnăm ferm orice încercare de intimidare sau de influențare a modului în care un jurnalist sau redacție din România își exercită drepturile constituționale de liberă exprimare”, a transmis șeful Guvernului.

Acesta a adăugat că respectă oamenii din această breaslă care își fac munca profesionist, obiectiv și responsabil. „Sunt calități pe care le-am apreciat întotdeauna și consider de neacceptat ca acestea să transforme jurnaliștii în ținta amenințărilor sau a unor atacuri”, a punctat șeful PNL.

Premierului a mai notat că informarea publicului este vitală, mai ales în perioade cum a fost pandemia sau cum este contextul actual, creat de invazia rusă din Ucraina, „mass-media având un rol crescând în acest sens, dar și o responsabilitate majoră în diseminarea echilibrată a informațiilor către publicul larg”.

„Susțin jurnalismul independent și siguranța jurnaliștilor. Cu bună-credință, implicare în slujba adevărului, profesionalism și obiectivitate, am încredere că putem reuși împreună să combatem încercările de dezinformare, diversiune, dezbinare și incitare la ură alimentate pe fondul actual al crizei post-pandemice și de securitate. La Mulți Ani tuturor jurnaliștilor!”, conchide mesajul prim-ministrului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW