Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ciolacu ia în calcul majorarea impozitului pe venit

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 noiembrie 2023

Milioane de români ar putea plăti mai mulți bani către stat din salariu. Impozitul pe venit ar putea fi majorat de la 10%, cât este în prezent, până la 16%. Declarația îi aparține premierului Marcel Ciolacu, care a precizat că o asemenea măsură ar putea fi adoptată în anul 2025. 

Amenințați cu suspendarea fondurilor europene din cauza deficitului bugetar excesiv, autoritățile caută soluții pentru a echilibra raportul dintre venituri și cheltuieli. Cum ANAF nu reușește să strângă mai mulți bani de la evazioniștii, lucru confirmat de faptul că România are în continuare cel mai mare „GAP” de TVA din Uniunea Europeană, guvernanții au pus ochii pe banii contribuabililor.

Într-o declarație făcută joi, Marcel Ciolacu a recunoscut că, în cadrul reformei fiscale care ar urma să fie făcută în anul 2025, impozitul pe venit ar putea fi majorat de la 10% la 16%. Premierul susține că ia în calcul și impozitarea progresivă a veniturilor, o măsură și mai rea, care a mai fost vehiculată de social-democrați. Aceasta din urmă este foarte greu de implementat din cauza lipsei digitalizării la ANAF.

„România și-a asumat în PNRR că va veni cu o reformă fiscală. Din punctul meu de vedere, reforma fiscală stă în două principii pe care va trebui la un moment dat, împreună cu dumneavoastră, politicienii, guvernul, coaliția, să stăm cu toții la masă și să hotărâm odată pentru o perioadă nu scurtă de această dată, ci pentru o perioadă medie, care este soluția cea mai bună. Vom menține cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurențial corect pentru toată lumea, fără excepții, și aceea să fie cea din acest moment, de 16%. (…) Sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare dintre variante are și plusuri și minusuri”, a declarat Marcel Ciolacu.

După mai mulți ani în care cota de impozitare a veniturilor a fost de 16%, românii plătesc în prezent un impozit pe venit de 10%. Cota a fost redusă de PSD în perioada lui Liviu Dragnea, odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, pentru ca salariile să nu scadă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii