Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


Prefectul judeţului Vrancea sare în apărarea UMB: Conducta nu ar fi la adâncimea corectă 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 septembrie 2023

Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, susține că, din primele informații, conducta de gaze care a explodat în Călimănești nu se afla la adâncimea corectă. 

Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri noaptea, după o explozie la o magistrală de gaz din Călimănești, județul Vrancea. În urma incidentului, patru muncitori ai firmei UMB Tehnostrade, care lucrau la construcţia Autostrăzii Moldova și-au pierdut viața, iar alţi cinci au fost răniţi.

Prefectul dă vina pe Transgaz

La scurt timp după producerea tragediei, prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a susținut că, din informațiile inițiale, conducta de gaze nu s-ar fi aflat la adâncimea potrivită.

„Din primele concluzii, este o eroare umană, vedem acum de unde vine eroarea umană, din cea constructivă a acestei magistrale, că nu ar fi la adâncimea corectă faţă de cât s-a intervenit în 2017, ultima oară, pe acest tronson şi ar fi fost remediate zonele cu o degradare mai mare de 40%. El a fost verificat în 2016, acest gazoduct, magistrală şi rezista, conform verificărilor, la o presiune de 45 de bari, pe ea avea în timpul exploziei 35 de bari de atmosfere, aşa o ţineau, cu 10 atmosfere sub cea dată de verificări”, a declarat prefectul, într-o intervenție la Digi 24.

Transgaz acuză UMB că nu avea aviz

De cealaltă parte, reprezentanții Transgaz, operatorul național de transport de gaz, se apără și susțin că UMB Tehnostrade nu avea aviz pentru relocarea conductei.

„Constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea Autostrada Focșani -Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”, arată Transgaz într-un comunicat.

Poliția a deschis dosar penal

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea/ nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

„La locul producerii, din cursul nopţii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofiţeri specialişti – Serviciul Investigaţii Criminale şi criminalişti care efectuează cercetarea la faţa locului pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă precum şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, au transmis reprezentanții Poliției.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW