Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Prefectul Capitalei a semnat ordinul privind încetarea mandatului de primar al Sectorului 5 al lui Piedone

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 9 iunie 2022

Prefectul municipiului București, Toni Greblă, a semnat joi, 9 iunie, ordinul privind încetarea mandatului de primar al Sectorului 5 al lui Popescu Cristian Victor Piedone, după ce acesta a fost condamnat definitiv la închisoare în dosarul Colectiv. 

„Astăzi, 9 iunie a.c., prin ordin, prefectul municipiului București, Toni Greblă, a constatat că, la data de 12.05.2022, a încetat mandatul de primar al Sectorului 5 al domnului Popescu Cristian Victor Piedone, ca urmare a faptului că a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate.

În baza dispozițiilor legale, ordinul a fost comunicat autorităților competente și domnului Popescu Cristian Victor Piedone”, a anunțat Prefectura Capitalei.

Potrivit Codului Administrativ, art. 160, alin. (1), mandatul primarului încetează, de drept, între altele, și în cazul „d) condamnării prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei”.

Data încetării de drept a mandatului este data apariţiei evenimentului sau a împlinirii condiţiilor care determină situaţia de încetare, deci în acest caz 12 mai.

În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, cum este și acesta, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului, ceea ce s-a întâmplat prin acest ordin emis astăzi de Toni Greblă.

Potrivit alin. (9) al aceluiași articol citat, ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare. Dacă ordinul nu este atacat în instanță, în maximum 90 de zile trebuie organizate alegeri în Sectorul 5.

„(10) Instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile, nefiind aplicabilă procedura de regularizare a cererii. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă.

Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunţării hotărârii instanţei, în condiţiile alin. (10)”.

În prezent, interimatul funcției este asigurat de viceprimarul Mircea Nicolaidis de la PPU-SL, partidul înființat de apropiații lui Dan Voiculescu, din partea căruia Piedone a câștigat alegerile desfășurate în septembrie 2020.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW