Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Predoiu, discuţii cu ambasadoarea Finlandei, despre proiectele Legilor Justiţiei

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 17 august 2022

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a purtat discuții bilaterale cu Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei în România, anunță miercuri, 17 august, Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă. Subiectele abordate au fost: stadiul proiectelor legilor Justiției, a proiectului de lege privind protecţia avertizorilor de integritate, dar și propuneri de teme privind cooperarea bilaterală.

„În cadrul întâlnirii, diplomatul finlandez a apreciat eforturile făcute de Ministerul Justiției pentru a realiza obiectivele din cadrul MCV și Rule of Law, într-un context dificil.

Cei doi oficiali au evocat și discutat o serie de aspecte esențiale care țin de funcționalitatea sistemului judiciar, consolidarea instituțiilor anticorupție și anticrimă organizată, calendarul adoptării legilor Justiției ș.a.m.d”, precizează sursa citată.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc marți, Predoiu a subliniat prevederile din proiecte care consolidează independența judecătorilor și procurorilor și determinarea Guvernului de a continua politica de susținere a instituțiilor anticorupție și anticrimă organizată, inclusiv prin prevederi legislative.

El a dat ca exemple primirea propunerilor din partea DNA și DIICOT privind scăderea pragului de vechime pentru eligibilitatea procurorilor în vederea recrutării în cadrul celor două parchete specializate și posibilitatea detașării procurorilor în cadrul acestora, ca măsuri temporare până la rezolvarea deficitului de personal.

„De asemenea, ministrul Justiției a subliniat faptul că, în prezent, România este monitorizată prin două instrumente similare, MCV, dar și Rule of Law, acest din urmă mecanism fiind aplicabil tuturor statelor europene, adoptarea proiectelor legilor Justiței fiind un obiectiv esențial în cadrul MCV.

Ambasadoarea Finlandei a propus iniţierea şi derularea unor proiecte bilaterale pe teme de interes pentru ambele state, un exemplu fiind prevenirea şi anchetarea infracţiunilor bazate pe ură (”hate crime”), în special în mediul online, ministrul Justiției răspunzând favorabil, subliniind că ministerul român a lansat deja o cooperare pe acest domeniu cu ministerul german al Justiției”, se mai arată în comunicat.

În fine, Marjut Akola a subliniat că Finlanda susţine aderarea României, împreună cu Bulgaria şi Croaţia, la spaţiul Schengen.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW