Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Aderarea la Schengen. Ce spune Cătălin Predoiu despre rolul Bulgariei în negocierile pentru Schengen

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 9 ianuarie 2024 Etichete: ,

În seara zilei de 30 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a aprobat cu vot unanim includerea României și Bulgariei în zona Schengen începând cu luna martie 2024, extinzând astfel spațiul Schengen la frontierele aeriene și maritime ale celor două țări. Până în prezent, nu s-a stabilit un calendar pentru extinderea la frontierele terestre.

Astfel, Austria a impus trei condiții principale pentru aderarea la Air Schengen: consolidarea securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, intensificarea controalelor la granițele dintre România și Bulgaria, precum și Ungaria și România, și acceptarea de către Bulgaria și România a imigranților aflați în Austria, în special afgani și sirieni. Comisia Europeană a indicat că discuțiile privind eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua în anul următor, cu o decizie programată pentru un interval de timp rezonabil.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat luni, 8 ianuarie, la Euronews România, că omologul bulgar a acceptat condițiile impuse de Austria pentru Air Schengen, în timp ce președintele Rumen Radev, care a respins cererile Vienei considerându-le inacceptabile, nu a participat la discuțiile negocierilor.

„Cu tot respectul pentru declarația președintelui și pentru președintele bulgar, dar dânsul n-a fost la masa de negociere. Eu, la masa de negociere, am văzut ministrul bulgar, care a considerat acceptabile aceste soluții”, afirmă Cătălin Predoiu.

De asemenea, acesta spune că negocierile cu partea austriacă au fost purtate cu ministrul Gerhard Karner, despre care Cătălin Predoiu afirmă că „am avut un foarte bun dialog, cu care am construit o bază de încredere deja. Ne cunoaștem bine și discutăm foarte aplicat pe ideea de a construi soluții, așa cum am făcut și din vară până în decembrie.”

Predoiu a subliniat că, în cazul în care România nu ar fi acceptat să adere doar în cadrul spațiilor aerian și maritim ale Schengen, opțiunea ar fi fost să rămânem în afara zonei de liberă circulație.

„Deci, la o analiză dură așa cum trebuie făcută, dacă vrei să rămâi în contact cu realitatea, practic alternativa ar fi fost, pentru noi, cu toate frontierele în afară sau cu două frontiere înăuntru și perspectiva, scris în decizie, de a discuta frontiera terestră în 2024“, a mai spus ministrul.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW