Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Predoiu a anunțat că magistrații trebuie să primească 390,2 milioane de euro ca urmare a deciziilor din instanță. CSM: Afirmațiile ministrului, nejustificate

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 19 februarie 2020 Etichete: , ,

Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiției în noul Guvern Orban a declarat, marți, la audierile din comisia parlamentară de specialitate că în perioada 2020-2014, Ministerul Justiției va avea de plătit salarii de 390,2 milioane de euro pentru magistrați. În replică, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii susține că sumele restante sunt consecința directă a sancționării prin hotărâri judecătorești definitive a încălcărilor repetate ale legislației în domeniul salarizării de către Ministerul Justiției.

”Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp asistăm la o adevărată campanie concertată derulată împotriva corpului profesional al judecătorilor de către celelalte două puteri, legislativă şi executivă, cu referire la veniturile acestora, respectiv pensii, salarii şi alte drepturi bănești, Secția pentru judecători formulează următoarele precizări în vederea corectei informări a opiniei publice:

Veniturile judecătorilor în sens larg decurg din lege şi reprezintă reflectarea corectă a rolului pe care îl îndeplinesc într-o societate democratică prin raportare atât la îndatoririle şi restricțiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere, cât şi la importanța activității desfășurate pentru echilibrul puterilor în stat şi respectarea drepturilor şi libertăților tuturor cetățenilor”, au transmis judecătorii prin intermediul unui comunicat de presă.

Aceștia susțin că sumele de bani care reprezintă restanțe salariale cuvenite judecătorilor sunt consecința directă a sancționării prin hotărâri judecătorești definitive a încălcărilor repetate ale legislației în domeniul salarizării de către Ministrul Justiției, în calitate de ordonator principal de credite, și a eșalonărilor pe perioade foarte mari de timp a plății acestora.

„În condițiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanțele de la toate gradele de jurisdicție din țară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligația, cât şi mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanță şi are ca unic scop antagonizarea societății faţă de aceştia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independența justiției.

În aceste circumstanțe, Secția reține că declarațiile Ministrului Justiției din data de 18.02.2020, formulate cu ocazia audierilor derulate în cadrul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, sunt nejustificate și regretabile”, se mai arată în sursa citată.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită atât Ministrului Justiției, cât și Parlamentului, prudență și reținere în discursul public la adresa corpului profesional al judecătorilor și intensificarea eforturilor în sensul identificării soluțiilor ce se impun pentru rezolvarea problemelor reale care afectează sistemul de justiție şi în mod direct pe toți justițiabilii.

Cătălin Predoiu a precizat în cadrul audierilor comisiilor de specialitate ale Parlamentului că în perioada 2020-2024, ministerul va avea de plătit salarii de 390,2 milioane de euro pentru magistrați. Predoiu a mai menționat că drepturile salariale sunt stabilite prin hotărâri judecătorești.

„Estimările noastre, pe baza datelor pe care le aveam din instituţiile pentru care Ministerul Justiţiei este ordonator principal de credite sunt în sensul că pentru perioada 2020-2024 se vor plăti aproximativ 390,2 milioane de euro pentru drepturi stabilite prin hotărâri judecătoreşti”, a anunţat ministrul interimar al Justiţiei, Cătălin Predoiu, în cadrul audierii sale din Parlament.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *