Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


Precizările TVR după anularea rezultatului votului juriului României: Am acordat punctaj maxim Moldovei

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 15 mai 2022

TVR a transmis duminică, 15 mai, precizări referitoare la situația creată de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU. Potrivit unui comunicat de presă juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, transmite TVR.

TVR amintește de situația celor 6 țări în care, potrivit EBU, au fost identificate anumite modele de vot neregulate.

„Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: „În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate („irregular”) în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor „modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național”, conform comunicatului.

Totodată, TVR previzează că prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.

„Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României”, adaugă sursa citată.

Acum, TVR acuză că regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

„În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un „substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.

În ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii”, conchide sursa citată

România, implicată în scandalul de manipulare a voturilor?

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, reprezentanții concursului susțin că au identificat o posibilă încercare de manipulare a voturilor exprimate de juriile din șase state în cea de a doua semifinală. Votul acestora a fost înlocuit, atât pentru semifinală cât și pentru finală, de un calcul făcut de organizatori pe baza voturilor exprimate de celelalte state.

Cu toate că aceste state nu sunt nominalizate explicit, potrivit escxtra.com, o publicație specializată în analizarea concursului, acestea ar fi România, Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino. Aceștia își bazează deducția pe faptul că pe site-ul Eurovision numele membrilor juriului din aceste state nu sunt menționate.

Din partea României Eda Marcus ar fi trebuit să prezinte punctajul juriului, însă jurnalista TVR nu a mai intrat în direct, organizatorii invocând probleme tehnice.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW