Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Precizările Ministerului de Interne și Parchetului General, după acuzațiile jurnalistei Emilia Șercan UPDATE

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 5 aprilie 2022

UPDATE Și Parchetul General a transmis, astăzi, precizări, după acuzațiiile lansate de jurnalista Emilia Șercan.

„Referitor la suspiciunea unei divulgări a informaţiilor nepublice, sesizată de către doamna Emilia Şercan, jurnalist, menționăm că legea prevede posibilitatea procurorului ierarhic superior de a transmite dispoziţii scrise procurorului subordonat. În acest sens, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat, la data de 09.03.2022, îndrumări scrise către parchetul care supraveghea cercetările (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4) în dosarul penal deschis ca urmare a plângerii formulate de doamna Emilia Șercan.

Aceste îndrumări, fără a afecta independenţa procurorului de caz, au urmărit să dinamizeze administrarea probelor şi să reflecte rolul activ al organelor de urmărire penală pentru aflarea adevărului. A fost semnalată procurorului necesitatea verificării competenței, aspect care a determinat declinarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și, ulterior, preluarea cercetărilor, la 31.03.2022, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București”, precizează sursa citată.

De asemenea, PG menționează că pentru clarificarea criticilor exprimate public de partea vătămată, parchetul care efectuează urmărirea penală va stabili, în raport de drepturile conferite de Codul de procedură penală, informațiile care îi vor fi transmise, ținând cont de caracterul nepublic al urmăririi penale.

„Totodată, constatările privind pluralismul și libertatea mass-mediei din Rapoartele din 2020-2021 privind statul de drept, emise de Comisia Europeană, au fost aduse în atenţie organelor judiciare implicate în investigaţiile privind faptele comise împotriva jurnaliştilor”, conchide comunicatul.

Știrea inițială

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis marți, 5 aprilie, precizări, după ce jurnalista Emilia Șercan a acuzat într-un material publicat luni, 4 aprilie, pe PressOne.ro, autoritățile statului că au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva sa.

MAI transmite că susține cu fermitate libertatea presei și dreptul la liberă exprimare ale oricărei persoane.

„Totodată, condamnăm orice act de intimidare a jurnaliștilor și susținem independența acestora. Societatea civilă și mass-media sunt parteneri instituționali care au un aport imens pentru buna funcționare a MAI”, precizează ministerul condus de Lucian Bode îbtr-un comunicat.

Sursa citată subliniază că șefii ierarhici superiori ai polițistilor nu pot să dea îndrumări sau dispoziţii privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens.

„Astfel, ministrul afacerilor interne nu are atribuții în instrumentarea sau soluționarea dosarelor penale.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne sunt semnalate de către cetățeni diverse aspecte care, în conformitate cu prevederile legale, sunt direcționate spre soluționare structurilor din cadrul MAI. Cazurile de natură penală sunt instrumentate conform legii sub autoritatea procurorului”, se mai arată în comunicat.

Totodată, MAI subliniază implicarea jurnalistei în procesul de reformă demarat la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, în contextul în care anchetele sale au scos la iveală mai multe teze plagiate.

„Ministrul Afacerilor Interne își manifestă constant deschiderea față de preocupările reprezentanților mass-media, activitatea acestora având un impact pozitiv asupra instituției. În acest sens, este relevantă implicarea jurnalistei Emilia Șercan în procesul de reformă demarat la nivelul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”.

Referitor la aspectele sesizate în spațiul public, ministrul Afacerilor Interne își exprimă încrederea că instituțiile cu atribuții în investigarea cazurilor penale vor clarifica aceste aspecte, încurajându-le totodată să acționeze cu celeritate”, conchide comunicatul.

Premierul vrea ca vinovații să fie trași la răspundere

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis marți, 5 aprilie, că premierul Nicolae Ciucă a cerut tragerea la răspundere a celor responsabili în acest caz.

„Guvernul României susține total libertatea presei. România este o țară democratică, în care dreptul la informare și libertatea de expresie sunt sacre. Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităților competente ca orice formă de intimidare a jurnaliștilor sa fie investigată, iar vinovații trași la răspundere”, a afirmat Dan Cărbunaru, citat de Aleph News.

Context

Jurnalista Emilia Șercan a acuzat într-un material publicat luni, 4 aprilie, pe PressOne.ro, autoritățile statului că au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva sa. Potrivit jurnalistei, totul a început în luna ianuarie, atunci când a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă ar fi plagiată.

Este vorba despre teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, general în rezervă al Armatei Române, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată, potrivit unei anchete publicate pe 18 ianuarie în publicația PressOne.ro.

Potrivit sursei citate, teza lui Nicolae Ciucă – Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale – include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Jurnalista susține că a decis să facă publice operațiunile de discreditare și intimidare, pentru că în acest caz ar fi implicat și statul român. Șercan notează că o o probă pe care a furnizat-o Poliției Române a fost scursă din dosar în aceeași zi și, în plus, nu a fost audiată de organele de cercetare.

„Am decis să denunț public operațiunile de discreditare și intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată. Am decis acest lucru pentru că, de data aceasta, jucătorul-cheie este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliției Române pentru a identifica autorul unei infracțiuni de violare a vieții private a fost scursă din dosar în aceeași zi, devenind baza unei ample operațiuni de kompromat.

Am acordat timp organelor de cercetare penală să ancheteze scurgerea de informații pe care am reclamat-o la data de 18 februarie 2022. Vreme de 45 de zile nu am fost nici măcar audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii prin care am reclamat scurgerea de informații”, notează Emilia Șercan, între altele.

Jurnalista a precizat că a notificat atât forurile internaționale de protecție a jurnaliștilor împotriva abuzurilor autorităților, cât și reprezentanțele diplomatice din țările UE, dar și din SUA.

Acțiuni de amenințare, defăimare și intimidare

Emilia Șercan a povestit că a fost vizată de trei acțiuni distincte de amenințare, defăimare și intimidare, toate legate de munca sa de jurnalist de investigație.

„Una dintre acțiunile de defăimare și intimidare a fost făcută, potrivit potrivit probelor pe care le dețin, cu complicitatea unor persoane din instituții ale statului.

Prima dintre cele trei acțiuni a avut loc pe 19 ianuarie 2022, la o zi după ce am dezvăluit că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a plagiat în teza de doctorat.

Pentru fiecare dintre aceste trei acțiuni de amenințare și denigrare am depus deja plângeri penale la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Poliției București, dosarele penale fiind anchetate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 București, a Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București”, arată sursa citată.

Foto: Facebook/ Emilia Șercan

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW