Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


Precizări MAI: 20 de mii de polițiști, jandarmi și pompieri vor păzi secțiile de votare

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 10 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Oamenii legii din cadrul MAI au asigurat paza secțiilor de vot din țară pe parcursul nopții, le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, iar la ora 7:00, procesul de vot a început fără incidente deosebite, transmite Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al instituției.

Potrivit acesteia, persoanele care îndeplinesc funcția de membru sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii pot vota la secția de votare unde își desfășoară activitatea.

De asemenea, persoanele care au mobilitate redusă pot vota la orice secție de votare care le asigură accesul la vot.

„Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum și persoanele aflate în arest la domiciliu, reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal.

627 de persoane aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române au formulat cerere pentru a vota astăzi”, a mai spus Monica Dajbog.

Misiunile oamenilor legii

Principalele misiuni ale efectivelor MAI mobilizate astăzi sunt de a asigura paza și protecția secțiilor de votare, asigura măsurile de ordine publică la nivel național și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale.

„Pe parcursul zilei de astăzi, aproximativ 37.000 de angajați ai MAI sunt mobilizați pentru asigurarea desfășurării alegerilor în condiții de siguranță.

13.800 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri operative ale ministerului asigură ordinea publică la nivel național, iar 3.600 de specialişti au ca misiune soluționarea sesizărilor privind posibile incidente electorale.

Alți 20.000 de angajați ai MAI asigură paza și protecția celor 18.748 de secții de votare din întreaga țară”, a mai declarat Dajbog.

În zona de protecție a secțiilor de votare este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota.

Excepție fac membrii biroului electoral al secției de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, candidații, persoanele acreditate, dar și altele prevăzute expres de lege.

Valoarea amenzilor

„Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare în intervalul orar 7.00-21.00, precum și continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Se folosește sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot

Vă reamintesc că și la aceste alegeri se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi”, a mai transmis Monica Dajbog.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a solicitat tuturor angajaților MAI ca activitățile pe care le desfășoară în această zi, conform atribuțiilor legale ce le revin, să fie marcate de maximă rigurozitate și echidistanță.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW