Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


PPE solicită Austriei să renunțe la opoziția față de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 15 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Partidul Popular European a adoptat o rezoluție care solicită aderarea „cât mai rapidă” a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, conform informațiilor furnizate miercuri de către Partidul Național Liberal. Într-un comunicat, UDMR afirmă că rezoluția PPE a fost propusă de către aceasta și a fost prezentată în colaborare cu PNL și GERB (Bulgaria).

„Noi, Adunarea Politică a PPE, cea mai mare familie politică din Europa, solicităm Guvernului Austriei să își reconsidere poziția și să accepte integrarea României și Bulgariei la Spațiul de liberă circulație. Îndemnăm, în același timp, toate partidele care fac parte din familia politică a PPE să își intensifice eforturile în vedere obținerii aderării cât mai rapide a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Spațiul Schengen va fi mai sigur odată cu aderarea României și Bulgariei. Aceasta este decizia corectă și are susținerea totală a Adunării Politice a PPE”, a declarat europarlamentar PNL Siegfried Muresan, potrivit unui comunicat al Partidului Național Liberal.

UDMR a fost forța motrice în adoptarea rezoluției PPE, prezentând-o în colaborare cu PNL și partidul bulgar GERB, conform declarației emise de formațiunea maghiarilor din România. PPE îndeamnă toate organizațiile sale membre să intensifice eforturile în vederea asigurării aderării imediate a celor două țări și solicită Președinției spaniole a Consiliului European să facă din acest obiectiv o prioritate absolută, conform comunicatului menționat.

„PPE și-a reafirmat astăzi sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Precizează clar că soluția se află în mâinile guvernului austriac și solicită ridicarea veto-ului acestuia. Sperăm că Partidul Popular Austriac, ÖVP, a înțeles mesajul PPE, deoarece respingerea venită din partea Austriei este injustă, nedreaptă și nesustenabilă. De asemenea, Partidul Popular European a subliniat că cetățenii celor două state au fost discriminați din cauza respingerilor repetate, ceea ce a dus la pierderea încrederii în UE și la întărirea partidelor de extremă dreapta. În discursul meu am atras atenția asupra faptului că creșterea popularității AUR este un semn clar în acest sens”, a declarat Loránt Vincze, europarlamentar al UDMR, potrivit comunicatului.

La această întâlnire a fost prezentă și Rozália Biró, deputat UDMR și președinte al Organizației de Femei a PPE, care a solicitat respectarea angajamentelor europene și sprijin pentru procesul de aderare al României. Decizia aduce în atenție faptul că în 2011 Comisia Europeană a concluzionat că atât România, cât și Bulgaria sunt pregătite din punct de vedere tehnic și juridic pentru aderare, iar Parlamentul European și-a reiterat în mai multe rânduri sprijinul pentru aderarea lor.

FOTO: Parlamentul European

Comentarii