Tuesday, April 30, 2024
Jurnalism corect


Povestea lui Iulian Gherguț, cel mai vechi ostatic român, eliberat după 8 ani din mâinile islamiștilor


După 8 ani de la răpirea sa în Burkina Faso, Iulian Gherguț, cetățean român, a fost eliberat și a revenit pe pământ românesc în ziua de miercuri, 9 august 2023. În vârstă de 39 de ani la momentul răpirii, Gherguț lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din nordul Burkinei Faso, în apropierea frontierei cu Mali. Răpirea românului originar din Neamț a fost revendicată de grupul islamist Al-Mourabitoun. 

În 2015, Burkina Faso, țară sahaliană săracă din Africa, a căzut pradă unui ciclu de răpiri și atacuri teroriste, în special în zona sa de nord. Iulian Gherguț lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din regiunea Tambao, situată în provincia Oudalan, la aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Mali, când a fost răpit de teroriști în timpul unei misiuni de patrulare, la 4 aprilie 2015. Răpirea românului a fost revendicată de grupul islamist Al-Mourabitoun, iar la 5 luni a apărut o primă filmare cu el.

În înregistrarea dată publicității, românul se prezintă, transmite salutări părinţilor săi şi cere companiei la care era angajat, Pan African, Guvernului din Burkina Faso şi celui român să fie eliberat cât mai repede şi să asiste la negocierile pentru eliberarea sa.

Numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Astăzi este 18 august 2015. Am fost răpit în Tambao de gruparea Al-Mourabitoune. Eu cer familiei mele doar să mă ajute să fiu eliberat. Îi salut pe mama mea Cecilia şi pe tatăl meu George. Cer directorului firmei Pan African, domnul Suleyman, şi Guvernului Burkina Faso şi celui al României să pot fi eliberat cât mai repede posibil şi să asist la negocieri”, a transmis atunci românul, în limba franceză.

Românul a fost văzut ultima dată în viață în luna iulie a anului 2017, când aripa Al-Qaida din Mali a făcut publică o înregistrare video în care apăreau șase ostatici străini, printre care și cetățeanul român Iulian Gherguț, semn că a fost vândut de gruparea teroristă care l-a răpit. În filmare, Gherguț se adresează preşedintelui Klaus Iohannis şi îl roagă să se implice în negocierile pentru eliberarea sa.

Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (…) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că Guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: Mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Gherghuț.

Declarația lui este întreruptă de o voce care precizează: „Capturat în Burkina Faso, el cere Guvernului său și oricărei organizații sau fundații să ajute la eliberarea sa. Îi e dor de familie și speră să se întoarcă acasă curând”. 

Peste răpirea lui Iulian Gherguț s-a lăsat liniștea

Sora românului răpit în Burkina Faso a povestit într-un interviu pentru G4Media că a obținut informații despre fratele său mai curând de la alți ostatici eliberați din regiune, decât de la autoritățile române. În luna aprilie a acestui an, Ministerul Afacerilor Externe a furnizat familiei o înregistrare cu românul răpit datând de acum doi ani.

„Ultima dată când am fost la MAE a fost pe 7 aprilie. Am solicitat această întâlnire sub amenințare deoarece de ani de zile ne spun același lucru. Nu e posibil să nu avem un mesaj dacă e viu sau mort. Doar pe vorbe ne-au ținut ani de zile. 

Mi-au arătat un video de 16 secunde din data de 3 decembrie 2021, în care Iulian spune că e bine și transmite salutări familiei. Era cumva fără încredere, ca și cum s-ar întreba de ce mai facem filmul ăsta. Dacă au avut filmul din 2021 nu puteau să ni-l arate? Tatăl meu are 89 de ani, sunt părinți care pentru un minut ar fi vrut să îl vadă”, a declarat Elvira Gherguț pentru sursa menționată anterior.

La începutul lunii iunie, un ostatic american eliberat recent după ce a fost ținut captiv timp de 6 ani de o rețea care operează în diverse zone din Niger, Mali și Burkina Faso, Jeffery Woodke, i-a transmis românului un mesaj prin intermediul postului Radio France International (RFI), unde ar avea acces ostaticii din Burkina Faso. Americanul a promis că se va implica în eliberarea lui Gherguț.

„Am fost cu Iulian Gherguţ, românul. Nu am putut să-i vorbesc direct. Am stat cu el în acelaşi loc, vreo 14 zile, dar eram separaţi. Am comunicat numai prin semne, cu mâinile, şi i-am promis că-l voi ajuta când voi fi liber. Azi mă ţin de această promisiune. Aş dori să-i transmit un mesaj: Iulian, dacă asculți această emisiune, trebuie să ştii că nu ești abandonat, ești iubit de familia şi apropiaţii tăi, şi de mine, şi lucrăm pentru (eliberarea) ta. Fii curajos, fii curajos prietenul meu”, a spus Jeff Woodke la RFI.

Sora lui Gherguț a povestit în interviul citat că a primit un apel telefonic de la Jeffery Woodke, care le-a informat pe ea și pe mama lor despre intenția sa de a-i ajuta, dar și despre necesitatea ca Guvernul să se implice mai activ în căutarea românului.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW