Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


Povestea băiețelului cu sindrom Down din Botoșani. Înalta Curte: A fost discriminat la școală de profesori și de părinții colegilor săi

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 15 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Cazul lui Andrei, băiețelul de 14 ani cu sindrom Down din Botoșani care era discriminat de proprii profesori a scos la suprafață problemele cu care copiii cu dizabilități din România se confruntă pe parcursul școlii, cazul acestuia fiind intens dezbătut, ajungând chiar și în instanță.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la tratamentele discriminatorii la care Andrei era supus pentru că suferea de sindrom Down.

După un an, în 2017, CEDCD a câștigat cazul la CNCD care a decis că Andrei a fost supus discriminării.

Școala Gimnazială Ion Creangă din Botoșani s-a ales doar cu un avertisment și timp de o lună a fost monitorizată de CNCD.

Elev în clasa a V-a în Școala Gimnazială Ion Creangă din Botoșani, Andrei s-a confruntat cu nepăsarea cadrelor didactice și chiar cu răutatea adulților.

Școlile din România au obligația să adapteze activitatea didactică astfel încât și copiii cu dizabilități să beneficieze de dreptul fiecărui elev, acela la educație. Diriginta și profesorii lui Andrei nu a ținut cont de lege și au refuzat să facă adaptări curriculare și educaționale specifice și necesare dizabilității acestui elev.

Mai grav este că părinții colegilor lui Andrei au încercat să-l excludă pe copil din clasă. Adulții voiau ca băiețelul să fie mutat pe motiv că prezența sa i-ar împiedica pe ceilalți să învețe pentru examenele naționale  și pentru că deranja orele.

Reprezentanții școlii și părinții au ales să conteste în instanță decizia CNCD, urmând căile de atac până la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La finele lunii mai 2020, Hotârârea Înaltei Curți de Casație și Justiție consacră definitiv încă o dată principiile educației incluzive.

Comunicatul CEDCD despre câștigarea cazului la CNCD, poate fi citit AICI.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW