Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Portul artificial construit de SUA pentru a livra ajutoare în Fâșia Gaza va fi operațional în câteva zile

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 15 mai 2024 Etichete: , , ,

Armata americană a construit un port artificial pentru a facilita distribuirea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Pentagonul a anunțat marți că acesta va deveni operațional „în următoarele zile”, după întârzieri cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile.

În contextul blocării livrărilor terestre de ajutoare de către Israel, președintele american, Joe Biden, a anunțat la începutul lunii martie construcția acestei facilități. Costând aproximativ 320 de milioane de dolari, portul a fost finalizat, însă Pentagonul a raportat săptămâna trecută că vremea nefavorabilă a întârziat conectarea portului cu malul Fâșiei Gaza, rămânând temporar ancorat în portul israelian Ashdod.

„În următoarele câteva zile, cred că va fi operaţional”, a declarat marţi presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a anunţa o dată precisă.

Nave ale Marinei Statelor Unite sunt prezente în zonă pentru a facilita operațiunea. O navă portcontainer a plecat joi din Cipru îndreptându-se spre Fâșia Gaza cu încărcătură de ajutoare destinate descărcării în acest port.

Comunitatea internațională și organizațiile neguvernamentale subliniază că acest coridor maritim, precum și parașutarea ajutoarelor în Fâșia Gaza din avioanele mai multor țări, nu pot înlocui complet ajutorul adus pe cale terestră. Războiul din Gaza a fost declanșat de un atac fără precedent al comandourilor Hamas asupra comunităților din sudul Israelului la 7 octombrie, soldat cu peste 1.170 de morți, majoritatea civili, conform unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Ofensiva de represalii a Israelului a costat viața a cel puțin 35.173 de persoane, în marea lor majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătății al guvernului Hamas, mișcarea islamistă care a preluat puterea în Fâșia Gaza în 2007.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW