Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Portugalia: Conservatorii portughezi au câştigat alegerile, în timp ce extrema-dreaptă este în creştere

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 11 martie 2024 Etichete: , , , ,

Alianța Democratică (AD) de centru-dreapta din Portugalia a declarat victoria în alegerile parlamentare de duminică, conform liderului său, Luis Montenegro. Cu toate acestea, este incert dacă va putea forma guvernul fără sprijinul partidului de extremă dreaptă Chega, cu care a refuzat să poarte negocieri, relatează Reuters.

Prezența parlamentară a partidului Chega a înregistrat o creștere de peste patru ori, ajungând la cel puțin 48 de locuri în legislativul de 230 de mandate, oferind astfel o majoritate dreptei.

Rezultatul subliniază o tendință politică către extrema dreaptă în întreaga Europă. Deși Portugalia, care a revenit la democrație după căderea unei dictaturi fasciste acum 50 de ani, a fost mult timp considerată imună la ascensiunea populismului de dreapta din restul continentului, este așteptat să se confrunte cu această tendință la alegerile europene din iunie.

Pedro Nuno Santos, principalul rival al lui Montenegro, și-a recunoscut înfrângerea anterior, după ce Partidul Socialist (PS), de stânga, aflat la guvernare din 2015, s-a clasat pe locul al doilea cu o diferență foarte mică. El a exclus susținerea platformei AD, care include reduceri generalizate de taxe.

„AD a câştigat alegerile”, a declarat Montenegro în faţa unei mulţimi de susţinători extaziaţi la primele ore ale zilei de luni, adăugând că este crucial ca partidele din noul parlament să acţioneze în mod responsabil şi „să respecte dorinţa poporului portughez”.

Președintele Marcelo Rebelo de Sousa trebuie să-l invite oficial pe liderul AD să formeze un guvern, un pas așteptat de Montenegro.

El și-a reafirmat promisiunea electorală de a nu se baza pe sprijinul populiștilor de dreapta pentru a guverna, exprimând în același timp speranța că PS și Chega „nu vor forma o alianță negativă pentru a bloca formarea guvernului dorit de portughezi”.

AD și aliații săi conservatori din regiunea insulară Madeira au obținut un total de cel puțin 79 de mandate, în timp ce PS a obținut 77.

Patru mandate au rămas de atribuit după numărarea finală a voturilor din străinătate.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW