Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Portret de candidat. Totul despre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 23 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Lupta pentru scaunul de la Cotroceni se dă între candidatul PNL, Klaus Iohannis și candidatul PSD, Viorica Dăncilă. Campania electorală din al doilea tur al alegerilor prezidențiale nu a fost marcată de nicio dezbatere între cei doi, fiindcă Iohannis a refuzat de nenumărate ori invitațiile social-democratei, motivând că PSD a guvernat împotriva oamenilor, iar el nu are ce discuta cu „o astfel de candidată”.

Klaus Iohannis își dorește al doilea mandat la Cotroceni

Klaus Iohannis este președintele României din anul 2017 și candidează din partea Partidului Național Liberal. A depus la BEC cele mai multe semnături dintre toți candidații: 2,2 milioane.

Înainte de a fi președintele României, Klaus Iohannis a fost profesor de fizică, inspector școlar și apoi primar al municipiului Sibiu. În anul 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus de către PNL și PSD pentru funcția de premier, însă președintele de la acea vreme, Traian Băsescu a refuzat să îl nominalizeze.

În 2013 a devenit membru al PNL, iar în 2014 a câștigat alegerile prezidențiale, în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe Victor Ponta, premier la acea vreme.

Viața personală

Klaus Iohannis face parte dintr-o familie de sași. Părinții săi, Susanne și Gustav Heinz Johannis au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, acolo unde locuiesc și în prezent. Iohannis a absolvit în anul 1993 studiile de fizică la Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj. Este căsătorit cu Carmen Iohannis din 1960, profesoară de limba engleză la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

Lupta anticorupție

Prezidențiabilul Klaus Iohannis este un susținător al luptei împotriva corupției din România. Pe parcursul celor patru ani de mandat, acesta a transmis mai multe mesaje de susținere pentru activitatea Direcției Naționale Anticorupție.

În anul 2016, Iohannis a primit un premiu pentru sprijinirea statului de drept și a luptei împotriva corupției din partea Fundației germane „Hermann Ehlers”.

Pe 13 februarie 2017, Parlamentul a adoptat, cu unanimitate de voturi, aviz favorabil pentru referendumul anticorupție cerut de președintele Iohannis.

Pe 16 aprilie, Klaus Iohannis a spus că nu o va revoca pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi din funcție, însă, Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției a sesizat CCR care a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Justiției și președinte. Klaus Iohannis a fost nevoit să semneze revocarea Laurei Codruța Kovesi.

„În calitate de președinte îmi iau angajamentul să garantez justiția independentă și statul de drept, asta înseamnă că nu voi accepta sub nicio formă ca politicienii să-și subordoneze justiția în orice formă. De asemenea, pot să afirm foarte clar că pe timpul mandatului meu nu voi grația niciun politician condamnat pentru acte de corupție”, spunea Klaus Iohannis.

Avere

Potrivit declarației sale de avere, Klaus Iohannis deține cinci case: una dobândită în 1997, o casă cumpărată în 2001, o casă obținută prin donație în 1992, iar alte două case cumpărate în 2007.

Acesta mai deține un cont în bancă deschis în 1999 în valoare de 250.000 de lei. În 2018, Klaus Iohannis a primit un salariu de 165.100 de lei de la Administrația Prezidențială.

Soția acestuia, Carmen Iohannis, a realizat în 2018 un venit de profesor de 33.276 de lei.

Preşedintele a obţinut, totodată, 35.829 lei, din închirierea unui imobil din Sibiu. Şi Carmen Iohannis a obţinut acelaşi venit, respectiv 35.829 lei, prin închirierea unui imobil.

Viorica Dăncilă, premieră pentru România

Viorica Dăncilă este prima femeie din istoria României care a deținut funcția de premier și, de asemenea, prima femeie care a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale. Aceasta a depus la Biroul Central Electoral un dosar cu 1,4 milioane de semnături.

Dăncilă este liderul Partidului Social Democrat și a ocupat funcția de prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018-4 noiembrie 2019. Este membră a PSD din 1996, în organizația din Teleorman.

A deținut poziții atât în cadrul PSD, cât și în cadrul administrației locale. Totodată, Viorica Dăncilă a fost consilier local și consilier județean până în 2009, când a fost aleasă europarlamentar.

Viața personală

Viorica Dăncilă s-a născut în 1963 în Roșiori de Vede, Teleorman. Părinții săi au divorțat de tineri, mama sa fiind țesătoare la fabrica de postavuri „Dorobanțul”, iar tatăl său era plutonier în Armata Română. A făcut clasa a IX-a și clasa a X-a la Liceul „Mihai Viteazu” din Ploiești, iar ultimele clase din liceu le-a finalizat la Liceul Energetic din același oraș. A absolvit studiile Facultății Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, în 1988.

În perioada 1997–1998 a fost profesoară la Liceul Industrial din Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze.

Pe 23 iulie 2019, social-democrata a fost desemnată de Biroul Politic Național al PSD candidatul partidului la alegerile prezidențiale.

Avere

Potrivit declarației sale de avere, Viorica Dăncilă deține un teren intravilan în Brașov, un teren intravilan în județul Dolj, dar și un teren agricol de 2 hectare în aceeași comună. Aceasta mai deține o casă de vacanță la Predeal, o casă în Dolj, dar și două apartamente în Videle, Ploiești. Casa şi apartamentul din Ploieşti sunt primite moştenire.

Liderul PSD deține un Volkswagen Passat din 2014 și bijuterii în valoare de 5.000 de dolari. Dăncilă are mai multe depozite bancare în euro și lei, dar și un fond de investiții în dolari, în valoare de 17.942 dolaro, un fond privat de pensii, de 40.427 lei și un cont de economii, deschis în 2019, de 100.028 lei.

Viorica Dăncilă a primit în un salariu de 142.518 lei de la Guvern, dar și 32.628 de euro de la Parlamentul European.

Soțul său, angajat la OMG Petrom, a primit un salariu de 322.949 de lei, în ultimul an fiscal.

Inquam photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW