Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Portret de candidat. Cine este Maria Magdalena Militaru, propusă de ministrul Justiției pentru funcția de adjunct al procurorului general

By Daniela Eremia , in Justitie Stirile zilei , at 3 februarie 2020 Etichete: , , , ,

Maria Magdalena Militaru, propusă de ministrul Justiției pentru funcția de adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a absolvit un liceu cu profil sanitar, ulterior lucrând ca asistent medical la un spital din Breaza. Mai târziu a făcut Facultatea de Drept la Craiova și a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița.

După finalizarea studiilor Liceului sanitar, primul loc de muncă al procurorului Militaru a fost ca asistent medical la Spitalul de boli pulmonare din Breaza.

Ulterior a făcut Facultatea de Drept la Craiova și a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița. În 2005, primește funcția de șef al serviciului resurse umane pentru parchete la Consiliul Superior al Magistraturii. Între anii 2012 și 214 a fost procuror la Secția de urmărire penală și criminalistică PICCJ.

Maria Militaru a devenit cunoscută în urma instrumentării unuia dintre cele mai complexe dosare, cel al dispariției avocatei Elodia Ghinescu.

Interviul susținut pentru funcția de adjunct al Procurorului General

În cadrul interviului susținut pentru funcția de funcția de adjunct al Procurorului General al PÎCCJ aceasta a declarat că soluția pentru rezolvarea generată de implicarea insuficientă a unor procurori în soluționarea cazurilor ar fi identificarea anumitor abilități și „o anumită aplecare spre un anumit gen de cauze penale”.

„Din funcția de adjunct al procurorului-general, legătura directă cu procurorii de execuție probabil că este restrânsă. Însă printr-o colaborare cu procurorii cu funcții de conducere din cadrul celorlalte parchete și prin acest schimb de bune practici între procurorii cu funcții de conducere, să identificăm soluții pentru implicarea procurorilor.

Uneori, cred că în cadrul procurorilor cu funcții de execuție trebuie să identifici anumite abilități și o anumită aplecare spre un anumit gen de cauze penale. Dacă reușești să identifici acest lucru, reușești să determini și o implicare a lor în soluționarea cauzelor. Dacă repartizezi un procuror pe compartimentul de soluționare a cauzelor având ca obiect infracțiuni economice. Dacă procurorul nu are disponibilitatea să se aplece spre astfel de cauze și poate nici talentul necesar va conduce la o ineficiență a muncii lui.

Dacă ai constatat că el este mai aplecat spre soluționarea unor cauze de violență, sau altfel e gen de astfel de cauze e bine să le asiguri specializarea pe acest gen de cauze față de care are o înclinație naturală”, a declarat Maria Militaru.

Totodată, procurorul a vorbit și despre obiectivele pe care le-ar avea în calitate de adjunct, una dintre acestea fiind creșterea integrității instituțională. Fiind întrebată ce soluții are pentru a-și îndeplini acest obiectiv, Maria Magdalena Militaru a răspuns:

 „ Și aici tot într-o colaborare cu procurorii cu funcții de conducere de la parchetele din subordine și de la structurile specializate. Este important ca fluxul acesta informațional să curgă atât în sens descendent, cât și în sens ascendent, de la procurorii de la unitățile din subordine spre Parchetul General. Astfel încât, în situația în care la o unitate de parchet există anumite comportamente care deviază de la standardele deontologice, măsurile trebuie luate încă de la primele semne.

 Pentru că dacă nu se face acest lucru, ele se accentuează, sigur ajung și la cunoștința opiniei publice, și în principiu, chiar dacă un astfel de caz este izolat în rândul procurorilor din cadrul Ministerului Public, percepția va fi că este o situație generală la nivelul Ministerului Public și cred că o implicare a procurorilor cu funcții de conducere de la unitățile din teritoriu și de la structurile specializate, de a fi aproape de procurorii cu funcții de execuție, de a semnala și a vedea încă de la început anumite probleme de comportament și luarea măsurilor încă de la început va trata această problemă fără să o facă să escaladeze”.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *